考試月歷

2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)

2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)2021年普通高等學校招生全國統一考試(新高考全國II卷)

英語

本試卷共11頁,共100. 考試時長90分鐘.

考生務必在答題卡指定區域作答,在試卷上作答無效.

考試結束后,將本試卷和答題卡一并交回.

第一部分 聽力(共兩節,滿分30分)

做題時,先將答案標在試卷上。錄音內容結束后,你將有兩分鐘的時間將試卷上的答案轉涂到答題卡上。

第一節(共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)

聽下面5段對話。每段對話后有一個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽完每段對話后,你都有10秒鐘的時間來回答有關小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。

例:How much is the shirt?

A. £19.15.      B. £9.18.     C. £9.15.

答案是C。

1. Why did the woman go to Mallorca?

A. To teach Spanish.        B. To look for a job.      C. To see a friend.

2. What does the man ask the woman to do?

A. Take him to hospital.      B. Go to a class with him.      C. Submit a report for him.

3. Who will look after the children?

A. Jennifer.      B. Suzy.      C. Marie.

4. What are the speakers going to do?

A. Drive home.     B. Go shopping      C. Eat out.

5. What are the speakers talking about?

A. How to fry fish.      B. How to make cofree.     C. How to remove a bad smell.

第二節(共15小題;每小題1.5分,滿分22.5分)

聽下面5段對話或獨白。每段對話或獨白后有幾個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽每段對話或獨白前,你將有時間閱讀各個小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時間。每段對話或獨白讀兩遍。

聽第6段材料,回答第6、7題。

6. When does Gomez watch a football game on TV?

A. When he fails to get a ticket.      

B. When the stadium is crowded.      

C. When his friends are too busy.

7. How much did Gomez pay for the football game last time?

A. $20.      B. $25.      C. $50.

聽第7段材料,回答第810題。

8. What did Alex do in the afternoon?

A. He had a walk.      B. He went hunting.      C. He planted trees.

9. What did Alex bring back?

A. Flowers.      B. Leaves.      C. Books.

10. What was Bob doing when Alex saw him?

A. Fishing.      B. Taking pictures.      C. Swimming.

聽第8段材料,回答第1113題。

11. What did David do on his most recent holiday?

A. He had a boat trip.      B. He took a balloon flight.      C. He climbed a mountain.

12. What is on David's list?

A. Gifts he needed to buy.      B. Things he wished to do.      C. Dates he had to remember.

13. Where does the woman suggest David go for his next holiday?

A. Australia.       B. California.      C. The Amazon.

聽第9段材料,回答第1417題。

14. Why did Sarah make the phone call?

A. To ask a favor.      B. To pass on a message.     C. To make an appointment.

15. Where is Sarah now?

A. In Brighton.      B. At her home.      C. At the Shelton Hotel.

16. What time is Michael leaving his place tomorrow morning?

A. At 740.      B. At 800.      C. At 820.

17. What is the probable relationship between John and Sarah?

A. Neighbors.      B. Fellow workers.      C. Husband and wife.

聽第10段材料,回答第1820題。

182021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版) What do most people think is very important in spoken communication?

A. Pronunciation.      B. Vocabulary.      C. Grammar.

19. Why should you listen to experts according to the speaker?

A. To develop your reading fluency.

B. To improve your note-taking skills.

C. To find out your mispronunciations.

20. What is the speaker's last suggestion?

A. Spell out the difficult words.        

B. Check the words in a dictionary.     

C. Practice reading the words aloud.

第二部分 閱讀(共兩節,滿分50分)

第一節(共15小題;每小題2.5分,滿分37.5分)

閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C、D四個選項中選出最佳選項。

A

Things to Do in Yorkshire This Summer

Harrogate Music Festival

Since its birth, Harrogate Music Festival has gone from strength to strength. This year, we are celebrating our 50th anniversary. We begin on 1st June with Manchester Camerata and Nicola Benedetti, presenting an amazing programme of Mozart pieces.

Dates:1 June-31 July

Tickets:£12-£96

Jodie's Fitness Summer Classes

As the summer months roll in, our Georgian country estate makes the perfect setting for an outdoor fitness session. Come and work out with our qualified personal trainer, Jodie McGregor, on the grounds of the Middleton Lodge estate.

We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, to demonstrate the variety of effective and active exercises. There are eight spaces available for the taster session. Advance bookings are required(info@middletonlodge.co.uk.paris)

Dates:23 May-11 July

Tickets: £7.50 per session

Felt Picture Making

Working from an inspirational picture, this workshop at Helmsley Arts Centre will teach you the techniques you will need to recreate your picture in wool.

We will also discuss the origins of felt2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版) what enables wool fibres to become felt and how the processes we use work.

Dates: 12 June-12 July

Tickets: £40 including materials

Figure It Out!-Playing with Math

A new exhibition in Halifax uses everyday activities to explain the hidden math principles we all use on a regular basis. Pack a bag, cut a cake, guess which juice container holds the most liquid, and much more. Discover how architects, product designers and scientists use similar skills in their work.

Dates:7 May-10 June

Tickets: Free

1. What should you do if you want to attend the taster session of Jodie's fitness classes?

A. Join a fitness club. B. Pay a registration fee.

C. Make a booking. D. Hire a personal trainer.

2. How much is the ticket for Felt Picture Making?

A. £7.50. B. £12. C. £40. D. £96.

3. Which of the following starts earliest?

A. Harrogate Music Festival. B. Jodie's Fitness Summer Classes.

C. Felt Picture Making. D. Figure It Out!-Playing with Math.

【答案】1. C    2. C    3. D

【解析】

【分析】這是一篇應用文。主要介紹了今年夏天約克郡的四個活動的情況。

1題詳解】

細節理解題。根據Jodie's Fitness Summer Classes部分中Advance bookings are required(info@middletonlodge.co.uk.paris)( 需要提前預訂(info@middletonlodge.co.uk.paris)”可知,如果你想參加Jodie的健身課程,你應該預約。故選C。

2題詳解】

細節理解題。根據Felt Picture Making部分中Tickets: £40 including materials(門票:40英鎊(含材料))”可知,Felt Picture Making的票需要40英鎊。故選C。

3題詳解】

細節理解題。根據文章內容可知,Harrogate Music Festival61日到731日;Jodie's Fitness Summer Classes523日到711日;Felt Picture Making612日到712日;Figure It Out!-Playing with Math57日到610日。故Figure It Out!-Playing with Math最早開始。故選D。

B

I have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are the first tiger cubs that have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos don't make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home.

I've got two childrenthe younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked forward to being part of their lives and watching them grow. I wasn't worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.5 kg and were so small that there was absolutely no risk.

As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise they'd get up to mischief. We'd come down in the morning to find they'd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.

Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, making up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors.

When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a bit disappointed that the cubs weren't there.

I'm not sad about it. I'm hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time that we had them.

4. Why did the author bring the tiger cubs home?

A. To ensure their survival. B. To observe their differences.

C. To teach them life skills. D. To let them play with his kids.

5. What do the underlined words “get up to mischief” mean in paragraph 3?

A. Behave badly. B. Lose their way. C. Sleep soundly. D. Miss their mom.

6. What did the author think of raising the tiger cubs at home?

A. Boring. B. Tiring. C. Costly. D. Risky.

7. Why did the author decide to send Spot and Stripe back to the zoo?

A. They frightened the children. B. They became difficult to contain.

C. They annoyed the neighbours. D. They started fighting each other.

【答案】4. A    5. A    6. B    7. B

【解析】

【分析】這是一篇記敘文。講述了作者為了保證兩只老虎幼崽的存活,決定在家里全天候照顧它們。介紹了老虎在作者家生活的情況以及作者照顧老虎的感受。

4題詳解】

細節理解題。根據第一段中Globally, a third of Sumatran cubs in zoos don't make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. (在全球范圍內,動物園里三分之一的蘇門答臘老虎幼崽活不到成年,所以我決定在家里全天候照顧它們)”可知,作者把老虎幼崽帶回家是為了確保他們的存活。故選A。

5題詳解】

詞句猜測題。根據畫線詞上文As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise they'd ”(隨著它們的活動越來越多,我們白天讓它們在房子里自由活動,但當我們睡覺時,我們必須把它們關在一個大房間里,否則它們會)以及后文“We'd come down in the morning to find they'd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.”(我們早上下樓時發現他們把房間弄得亂七八糟,讓它看起來像個動物園。)可知,作者不得不把老虎們關在一個大房間里,否則它們就會調皮搗蛋,表現不好。早上下樓時發現他們把房間弄得亂七八糟,看起來像個動物園。故畫線詞意思是“表現不好”。故選A。

6題詳解】

推理判斷題。根據倒數第三段中Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired.(由于需要大量的精力來照顧它們,事情很快變得非常緊張。有一段艱難的日子,我只是覺得非常累)”可推知,作者認為在家里養小老虎累人。故選B。

7題詳解】

細節理解題。根據倒數第二段中When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go.(SpotStripe四個月大的時候,他們正在學習如何開門和跳柵欄,我們知道是時候讓他們離開了)”可知,作者決定把Spot Stripe送回動物園是因為他們變得難以控制。故選B。

C

A British woman who won a S1 million prize after she was named the World's Best Teacher will use the cash to bring inspirational figures into UK schools.

Andria Zafirakou,a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution (變革). “We are going to make a change, ”she said.“I’ve started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”

The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children.

Zafirakou began the project at Alperton Community School2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版) her place of work for the past twelve years. “I've seen those magic moments when children are talking to someone they are inspired by - their eyes are shining and their faces light up,” she said. “We need artists . more than ever in our schools."

Artist Michael Craig-Martin said: “Andria's brilliant project to bring artists from all fields into direct contact with children is particularly welcome at a time when the arts are being downgraded in schools." It was a mistake to see the arts as unnecessary, he added.

Historian Sir Simon Schama is also a supporter of the project. He said that arts education in schools was not just an add-on. “It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young. What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our visionary sense of freshness,that has been our strength for centuries."

8. What will Zafirakou do with her prize money?

A. Make a movie. B. Build new schools.

C. Run a project. D. Help local musicians.

9. What does Craig-Martin think of the teaching of the arts in UK schools?

A. It is particularly difficult. B. It increases artists' income.

C. It opens children's mind. D. It deserves greater attention.

10. What should be stressed in school education according to Schama?

A. Moral principles. B. Interpersonal skills.

C. Creative abilities. D. Positive worldviews.

11. Which of the following is a suitable title for the text?

A. Bring Artists to Schools B. When Historians Meet Artists

C. Arts Education in Britain D. The World's Best Arts Teacher

【答案】8. C    9. A    10. C    11. A

【解析】

【分析】這是一篇記敘文。文章講述了英國一名女子在被評為世界最佳教師后獲得了100萬英鎊的獎金,她將用這筆獎金發起一個項目,讓藝術家進入學校。

8題詳解】

細節理解題。根據文章第二段Andria Zafirakou,a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,” she said. “I’ve started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(倫敦北部中學教師安德里亞·扎菲拉庫(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一場課堂革命。“我們將做出改變,”她說?!拔乙呀泦恿艘粋€項目,以促進我們學校的藝術教學?!保笨芍?,Zafirakou打算用自己的獎金運行一個項目。故選C。

9題詳解】

推理判斷題。根據文章第三段The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children.(許多學校很難讓任何類型2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)藝術家——無論是當地嶄露頭角的音樂家還是主要的電影明星——進入學校,與孩子們一起工作并激勵他們,因此才有了這個項目。)”可知,Craig-Martin認為,英國學校的藝術教學尤其困難。故選A。

10題詳解】

細節理解題。根據文章最后一段It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young.(這是絕對必要的。未來取決于創造力,而創造力取決于年輕人。)”可知,Schama認為學校教育應該強調創造力。故選C。

11題詳解】

主旨大意題。根據文章第二段Andria Zafirakou, a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,”she said.“I’ve started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(倫敦北部中學教師安德里亞·扎菲拉庫(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一場課堂革命。“我們將做出改變,”她說?!拔乙呀泦恿艘粋€項目,以促進我們學校的藝術教學?!保笨芍?,文章講述了Andria Zafirakou用自己的獎金啟動了一個項目,將藝術家帶進學校,促進藝術教學。故選A。

D

An Australian professor is developing a robot to monitor the health of grazing cattle, a development that could bring big changes to a profession that's relied largely on a low-tech approach for decades but is facing a labor shortage.

Salah Sukkarieh, a professor at the University of Sydney, sees robots as necessary given how cattlemen are aging. He is building a four-wheeled robot that will run on solar and electric power. It will use cameras and sensors to monitor the animals. A computer system will analyze the video to determine whether a cow is sick. Radio tags (標簽) on the animals will measure temperature changes. The quality of grassland will be tracked by monitoring the shape, color and texture (質地) of grass. That way, cattlemen will know whether they need to move their cattle to another field for nutrition purposes.

Machines have largely taken over planting, watering and harvesting crops such as com and wheat, but the monitoring of cattle has gone through fewer changes.

For Texas cattleman Pete Bonds, it's increasingly difficult to find workers interested in watching cattle. But Bonds doesn't believe a robot is right for the job. Years of experience in the industry - and failed attempts to use technology - have convinced him that the best way to check cattle is with a man on a horse. Bonds, who bought his first cattle almost 50 years ago, still has each of his cowboys inspect 300 or 400 cattle daily and look for signs that an animal is getting sick.

Other cattlemen see more promise in robots. Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemen's Association, said a robot could be extremely useful given rising concerns about cattle theft. Cattle tend to be kept in remote places and their value has risen, making them appealing targets.

12. What is a problem with the cattle-raising industry?

A. Soil pollution. B. Lack of workers.

C. Aging machines. D. Low profitability.

13. What will Sukkarieh's robot be able to do?

A. Monitor the quality of grass. B. Cure the diseased cattle.

C. Move cattle to another field. D. Predict weather changes.

14. Why does Pete Bonds still hire cowboys to watch cattle?

A. He wants to help them earn a living. B. He thinks men can do the job better.

C. He is inexperienced in using robots. D. He enjoys the traditional way of life.

15. How may robots help with cattle watching according to Michael Kelsey?

A. Increase the value of cattle. B. Bring down the cost of labor.

C. Make the job more appealing. D. Keep cattle from being stolen.

【答案】12. B    13. A    14. B    15. D

【解析】

【分析】這是一篇說明文。文章講述了澳大利亞一名教授正在開發一種機器人,用于監測放牧牛的健康狀況。

12題詳解】

細節理解題。根據文章第一段An Australian professor is developing a robot to monitor the health of grazing cattle, a development that could bring big changes to a profession that's relied largely on a low-tech approach for decades but is facing a labor shortage.(澳大利亞一名教授正在開發一種機器人,用于監測放牧牛的健康狀況,這一開發可能會給畜牧業帶來重大變化。幾十年來,畜牧業主要依靠低技術手段,但目前正面臨勞動力短缺的問題。)”可知,畜牧產業面臨勞動力短缺的問題。故選B。

13題詳解】

細節理解題。根據文章第二段The quality of grassland will be tracked by monitoring the shape, color and texture (質地) of grass.(通過監測草2021年新高考全國Ⅱ卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)形狀、顏色和質地來跟蹤草地的質量。)”可知,Sukkarieh的機器人可以監測草的質量。故選A。

14題詳解】

細節理解題。根據文章第四段But Bonds doesn't believe a robot is right for the job. Years of experience in the industry - and failed attempts to use technology - have convinced him that the best way to check cattle is with a man on a horse.(但邦茲認為機器人并不適合這份工作。多年的行業經驗——以及使用技術的失敗嘗試——使他確信,檢查牛的最好方法是讓一名男子騎在馬上。)”可知,皮特·邦茲仍然雇傭牛仔看牛是因為他認為人能做得更好。故選B。

15題詳解】

細節理解題。根據文章最后一段Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemen's Association, said a robot could be extremely useful given rising concerns about cattle theft.(俄克拉荷馬州養牛人協會副會長邁克爾·凱爾西·帕里斯說,鑒于人們對偷牛的擔憂不斷上升,機器人可能會非常有用。)”可知,機器人幫助照看牛,可以防止牛被偷。故選D。

第二節(共5小題;每小題2.5分,滿分12.5分)

閱讀下面短文,從短文后的選項中選出可以填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項。

If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not matter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of being able to read more quickly. ____16____

·Before you open the book, make sure that you are comfortable. You need a seat which supports your back and the book should be at the right distance from your eyes. ____17____

____18____ Look at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc.This will help you to decide whether you really need to read the whole book or only certain parts of it. Ten minutes spent in this way could save you quite a lot of time in the long run.

If you decide that you need to read the whole book, decide how much you can read at a time. ____19____ A history book which may contain the facts in story form will be easier to read than one dealing with scientific subjects. In the former case you may be able to read a chapter. In the latter you may only be able to read one page.

Always keep a pencil and paper beside you. ____20____Note also the facts important for your purpose as well as anything which leads you to further research. You don't have to write these things in detail. It is enough to put the page number and one or two words as a reminder .

A. Stop to have a rest now and then.

B. Spend a few minutes looking through the book.

C. This depends on the type of book you are reading.

D. Here are some tips to help improve your reading speed.

E. Make a note of any page which is of special importance.

F. You may find yourself having to learn something by heart.

G. Keep the room cool rather than warm to avoid feeling sleepy.

【答案】16. D    17. G    18. B    19. C    20. E

【解析】

【分析】這是一篇說明文。文章主要介紹了一些幫助提高閱讀速度的建議。

16題詳解】

根據上文If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not matter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of being able to read more quickly.(如果你唯一的閱讀是小說或雜志,那么你閱讀的速度可能并不重要。但是,如果你必須大量閱讀來學習,你就會感激能夠更快地閱讀的好處。)”可知,接下來要介紹提高閱讀速度的方法。D項:Here are some tips to help improve your reading speed.(這里有一些幫助提高閱讀速度的建議。)符合語境。故選D。

17題詳解】

根據本段主題句Before you open the book, make sure that you are comfortable.(在你打開書之前,確保你感到舒服。)”可知,本段主要說明要給自己創造舒適的閱讀環境。G項:Keep the room cool rather than warm to avoid feeling sleepy.(保持房間涼爽而不是溫暖以避免困倦。)符合語境。故選G。

18題詳解】

空處為段落主題句。根據下文Look at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc(查看目錄、前言、章節標題等。)”可知,本段主要講述在閱讀一本書之前要先瀏覽一下大致內容。B項:Spend a few minutes looking through the book.(花幾分鐘瀏覽一下這本書。)符合語境。故選B。

19題詳解】

根據上文If you decide that you need to read the whole book, decide how much you can read at a time.(如果你決定要讀完整本書,決定一下你一次能讀多少。)”和下文“A history book which may contain the facts in story form will be easier to read than one dealing with scientific subjects.(以故事形式包含事實的歷史書比科學題材的書更容易閱讀。)可知,看書時間的長短取決于書的類型。C項:This depends on the type of book you are reading.(這取決于你讀的書的類型。)符合語境。故選C。

20題詳解】

根據段落主題句“Always keep a pencil and paper beside you.(總是在身邊放一支鉛筆和一張紙。)可知,本段強調要隨時注意記筆記。E項:Make a note of any page which is of special importance.(把任何有特別重要的一頁都記下來。)符合語境。故選E。

第三部分 語言運用(共兩節,滿分30分)

第一節(共15小題;每小題1分,滿分15分)

閱讀下面短文,從每題所給的A、B、C、D四個選項中選出可以填入空白處的最佳

Over the past 38 years, Mr. Wang has pretended to be someone else many times,and has even learned to ____21____ different dialects(方言),leading to him being described as an “Oscar-winning actor".

The 60-year-old is not an actor, but a ____22____ However,he is more devoted to his “____23____ "than any real actor.

In the 1990s, a group of thieves often sold stolen goods with the help of some beggars. To look into the ____24____,Wang disguised(偽裝)himself and ____25____ the beggars. Dirty shorts and old shoes gave him the ____26____ of a real beggar and his convincing dialect soon won him the ____27____ of the beggars.

“I often ____28____ them to drink alcohol. Once they were ____29____,they began to talk a lot,"Wang said. “I'd then ____30____ myself to use the toilet, ____31____ what the beggars said, and send the ____32____ to my teammates.”

Wang,who is often in ____33____ situations, is also a judo (柔道) master.  “As long as I get close enough, no criminal can ____34____ from me," he said.

Wang's ____35____ won him several honors, including a National May Day Labor Medal and 11 Citations of Merit.Paris.

21. A. teach B. compare C. assess D. speak

22. A. lawyer B. doctor C. policeman D. businessman

23. A. role B. study C. family D. audience

24. A. minor B. case C. future D. question

25. A. interviewed B. joined C. arrested D. assisted

26. A. challenge B. experience C. appearance D. freedom

27. A. vote B. sympathy C. permission D. trust

28. A. invited B. forced C. helped D. expected

29. A. drunk B. deserted C. bored D. lost

30. A. guide B. persuade C. excuse D. allow

31. A. refer to B. note down C. ask about D. miss out

32. A. plan B. agreement C. direction D. information

33. A. awkward B. dangerous C. unfortunate D. strange

34. A. separate B. recover C. escape D. hear

35. A. courage B. honesty C. kindness D. optimism

【答案】21. D    22. C    23. A    24. B    25. B    26. C    27. D    28. A    29. A    30. C    31. B    32. D    33. B    34. C    35. A

【解析】

【分析】本文是記敘文。講述了警察王先生在過去的38年里,多次假扮別人,甚至學會了說不同的方言,不顧危險混入犯罪團伙,成功破案的故事。

21題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:在過去的38年里,王先生多次假扮別人,甚至學會了說不同的方言,這讓他被稱為奧斯卡獲獎演員。A.teach 教授;B.compare 比較;C.assess評估; D.speak講話 。根據“Mr. Wang has pretended to be someone else many times”可知,能扮成別人,還會講不同的方言。故填D。

22題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:這位60歲的老人不是演員,而是警察 。A.lawyer 律師;B.doctor醫生; C.policeman 警察;D.businessman 商人。根據“To look into the         ,Wang disguised(偽裝)himself”以及“including a National May Day Labor Medal and 11 Citations of Merit.Paris.”可知,王先生是一名警察。故填C。

23題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:然而,他比任何真正的演員都更專注于他的“角色”。A.role 角色;B.study學習; C.family 家庭;D.audience觀眾 。根據“than any real actor.”可知,王投身于演員的角色中。故填A。

24題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:為了調查這個案子,王偽裝自己并加入了乞丐中。A.minor 未成年人,輔修;B.case 情況,案件;C.future 未來;D.question問題 。根據“In the 1990s, a group of thieves often sold stolen goods with the help of some beggars. ”可知,這是一起犯罪案件。故填B。

25題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:為了調查這個案子,王偽裝自己并加入了乞丐中。A.interviewed采訪; B.joined 加入;C.arrested 逮捕;D.assisted協助。根據“To look into the”可知,他混入乞丐中。故填B。

26題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:骯臟的短褲和舊鞋子使他看起來像一個真正的乞丐,他那令人信服的方言很快贏得了乞丐們的信任。A.challenge 挑戰;B.experience 經歷;C.appearance出現,外表; D.freedom自由 。根據“ Dirty shorts and old shoes”可知,這是描述外表。故填C。

27題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:骯臟的短褲和舊鞋子使他看起來像一個真正的乞丐,他那令人信服的方言很快贏得了乞丐們的信任。A.vote 投票;B.sympathy 同情;C.permission 批準;D.trust 信任。根據“ his convincing dialect soon won him the”可知,他的方言講得好,贏得乞丐們信任。故填D。

28題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:我經常邀請他們喝酒。一旦他們喝醉了,他們就開始說很多話。A.invited 邀請;B.forced 強迫;C.helped 幫助;D.expected期待。根據“them to drink alcohol”可知,為了套話,王先生請他們喝酒。故填A。

29題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:我經常邀請他們喝酒。一旦他們喝醉了,他們就開始說很多話。A.drunk喝醉的; B.deserted拋棄的; C.bored 無聊的;D.lost失去的 。根據“them to drink alcohol”可知,話多是在喝醉后。故填A。

30題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:然后我會借口自己去廁所,記下乞丐說了什么,然后把信息發給我的隊友。A.guide 引導;B.persuade勸說; C.excuse 找借口;D.allow允許 。根據“and send the          to my teammates.”可知,為了發送出信息,王借口去廁所。故填C。

31題詳解】

考查動詞短語詞義辨析。句意:然后我會借口自己去廁所,記下乞丐說了什么,然后把信息發給我的隊友。A.refer to 指的是;B.note down作記錄; C.ask about 詢問;D.miss out 錯過,遺漏。根據“what the beggars said, ”可知,王把乞丐醉后真言記下來。故填B。

32題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:然后我會借口自己去廁所,記下乞丐說了什么,然后把信息發給我的隊友。A.plan 計劃;B.agreement 同意;C.direction 指導;D.information 信息。根據“what the beggars said, ”可知,這是重要信息。故填D。

33題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:王是經常在危險的情況下,也是一個柔道大師。A.awkward 尷尬的;B.dangerous危險的; C.unfortunate 不幸的;D.strange奇怪的 。根據“ no criminal can          from me,"”可知,經常處于犯罪分子中,這是很危險的情況。故填B。

34題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:只要我離得夠近,任何罪犯都逃不掉,他說。A.separate 分離;B.recover恢復; C.escape 逃避;D.hear 聽到。根據“ is also a judo (柔道) master. ”可知,身為柔道大師,他不放過罪犯。故填C。

35題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:王的勇氣為他贏得了許多榮譽,包括一枚全國五一勞動獎章和11項嘉獎。A.courage 勇氣;B.honesty 誠實;C.kindness 善良;D.optimism 樂觀。根據“Wang disguised(偽裝)himself”可知,王喬裝打扮混入罪犯團伙,勇氣可嘉。故填A。

【點睛】

第二節(共10小題;每小題1.5分,滿分15分)

閱讀下面短文,在空白處填入1個適當的單詞或括號內單詞的正確形式。

I've always loved the ocean. In the____36____ (seven) grade,I started volunteering at the Monterey Bay Aquarium in California. I was upset to learn that many sea animals eat plastic garbage, ____37____ (think)it is food.

I decided to do something ____38____ (educate) people about this problem. I held presentations at schools to teach kids about plastic waste. I wanted to reach businesses too. I decided that if I learned of a company____39____ used a lot of plastic, I'd send it an email urging it to cut back.

One day, I saw a commercial for a health-care company. People in the ad were using plastic straws (吸管).  I found the contact information of the company____40____ emailed its president. I told him how ____41____ (harm) plastic could be to the environment and asked him to consider using more eco-friendly options. I was so____42____ (excite) when he wrote back to me.He said he would make sure that the company cut its use of plastic straws in half.

I kept going. Whenever I heard of businesses using plastic, I'd send an email. One of the biggest companies I wrote to ____43____ (be) Alaska Airlines Paris. A company ____44____ (represent) wrote back and told me the airline was switching over _____45_____ plastic to paper cups on all of its 1,200 daily flights.

【答案】36. seventh    

37. thinking    

38. to educate    

39. which##that    

40. and    41. harmful    

42. excited    

43. was    44. representative    

45. from

【解析】

【分析】這是一篇記敘文。文章作者講述了自己為了保護海洋,減少塑料垃圾所做出的努力。

36題詳解】

考查序數詞。句意:七年級的時候,我開始在加州的蒙特利灣水族館做志愿者。 表示“七年級” 用序數詞,所以填seventh。

37題詳解】

考查非謂語動詞。句意:當我得知許多海洋動物吃塑料垃圾,以為那是食物時,我很難過。分析句子結構,____2____ (think)it is food.用作狀語,think與其邏輯主語many sea animals之間是主動關系,用現在分詞,所以填thinking。

38題詳解】

考查非謂語動詞。句意:我決定做一些事情來教育人們這個問題。分析句子結構,____3____ (educate) people about this problem.用作目的狀語,用不定式,所以填to educate。

39題詳解】

考查定語從句。句意:我決定,如果我知道有哪家公司大量使用塑料,我就給它發郵件,敦促它減少使用塑料。分析句子結構, ____4____ used a lot of plastic是一個定語從句,修飾先行詞a company,關系詞在從句中作主語,指物,用whichthat引導該從句,所以填whichthat。

40題詳解】

考查連詞。句意:我找到了這家公司的聯系方式,并給公司總裁發了電子郵件。found”和“emailed”之間是并列關系,用and連接兩個并列的謂語動詞,所以填and。

41題詳解】

考查形容詞。句意:我告訴他塑料對環境的危害,并請他考慮使用更環保的產品。該處為how引導的感嘆句,how之后接形容詞,所以填harmful。

42題詳解】

考查形容詞。句意:當他給我回信時,我很興奮。該空作was之后的表語,用形容詞,修飾人,用v+ed形式的形容詞,所以填excited。

43題詳解】

考查時態和主謂一致。句意:我給寫信的最大的公司之一是巴黎阿拉斯加航空公司。 根據定語從句的謂語動詞wrote 可知這里描述發生在過去的事情,用一般過去時;one of + 形容詞最高級 + 可數名詞復數結構中,謂語動詞用單數,所以填was。

44題詳解】

考查名詞。句意:一位公司代表回信告訴我,該航空公司將把每天1200個航班的塑料杯換成紙杯。該空作句子主語,用名詞,前面有不定冠詞修飾,用名詞單數,所以填representative。

45題詳解】

考查介詞。句意:一位公司代表回信告訴我,該航空公司將把每天1200個航班從塑料杯換成紙杯。 from sth to sth從...到..., 所以填from。

第四部分 寫作(共兩節,滿分40分)

第一節(滿分15分)

46. 你校英文報Youth正在慶祝創刊十周年。請你寫一篇短文投稿,內容包括:

1. 讀報的經歷;2. 喜愛的欄目;3. 期望和祝福。

注意:1. 寫作詞數應為80左右;

2. 請按如下格式寫字答題卡的相應位置作答。

Youth and Me

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】Youth and Me

It has been 10 years since Youth was founded. In my memory, it is Youth that accompanies me through my whole high school. When feeling depressed, I often choose to enjoy the novel part which includes a lot of imaginative stories. These stories can relieve my stress and broaden my horizon. Besides, I even submitted my own fiction to Youth. Refused as I was, I still received some great encouragement, which gives me confidence to be a writer.

I do expect Youth can publish more classic works and have a promising future.

【解析】

【分析】本文是一篇應用文,向???/span>Youth表達自己的經歷,并送上自己的祝福。

【詳解】1.詞匯積累

建立:foundestablish

沮喪的:upsetdepressed

得到:receiveobtain

賞析:enjoyappreciate

2.句式拓展

同義句改寫

原句:These stories can relieve my stress and broaden my horizon.

拓展句:Not only can these stories relieve my stress, but also they can broaden my horizon.

【點睛】[高分句型1] When feeling depressed, I often choose to enjoy the novel part which includes a lot of imaginative stories. (運用了which引導的限制性定語從句)

[高分句型2] Refused as I was, I still received some great encouragement, which gives me confidence to be a writer. (運用了as引導的讓步狀語從句還運用了which引導的非限制性定語從句)

 

第二節(滿分25分)

47. 閱讀下面材料,根據其內容和所給段落開頭語續寫兩段,使之構成一篇完整的短文。

A MOTHER’S DAY SURPRISE

The twins were filled with excitement as they thought of the surprise they were planning for Mother’s Day. How pleased and proud Mother would be when they brought her breakfast in bed. They planned to make French toast and chicken porridge. They had watched their mother in the kitchen. There was nothing to it. Jenna and Jeff knew exactly what to do.

The big day came at last. The alarm rang at 6 a.m. The pair went down the stairs quietly to the kitchen. They decided to boil the porridge first. They put some rice into a pot of water and left it to boil while they made the French toast. Jeff broke two eggs into a plate and added in some milk. Jenna found the bread and put two slices into the egg mixture. Next, Jeff turned on the second stove burner to heat up the frying pan. Everything was going smoothly until Jeff started frying the bread. The pan was too hot and the bread turned black within seconds. Jenna threw the burnt piece into the  sink and put in the other slice of bread. This time, she turned down the fire so it cooked nicely.

Then Jeff noticed steam shooting out of the pot and the lid starting to shake. The next minute, the porridge boiled over and put out the fire. Jenna panicked. Thankfully, Jeff stayed calm and turned off the gas quickly. But the stove was a mess now. Jenna told Jeff to clean it up so they could continue to cook the rest of the porridge. But Jeff’s hand touched the hot burner and he gave a cry of pain. Jenna made him put his hand in cold water. Then she caught the smell of burning. Oh dear! The piece of bread in the pan had turned black as well.

注意:1.續寫詞數應為150左右。

2.請按如下格式在答題卡的相應位置作答。

As the twins looked around them in disappointment, their father appeared.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

The twins carried the breakfast upstairs and woke their mother up.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】As the twins looked around them in disappointment, their father appeared. Father’s appearing was like a savior to the two children. Under the guidance of their father, they took positive actions and started all over again. They made the bread and then went on cooking porridge. Father helped them adjust the fire, which was the key to success. It was all right this time. Delicious breakfast was ready. How happy they were!

The twins carried the breakfast upstairs and woke their mother up. When their mother saw the delicious and perfect breakfast in front of her, she was very surprised. It was not only the gift, but the love of the children for her that moved her very much. The two children could finish cooking a breakfast, which she didn’t expect. The children said loudly, “Happy Mother’s Day!” Mother hugged them tightly and kissed them again and again.

【解析】

【分析】本文以母親節為線索展開,講述了雙胞胎JennaJeff為了獻給母親一份美味的早餐,自己動手,做起飯餐來,但是不幸的是,他們連連失敗,后來在父親的幫助下,獲得成功,他們把早餐獻給親愛的母親,媽媽非常感動的故事。

【詳解】1.段落續寫:

①由第一段首句內容“當雙胞胎失望地環顧四周時,他們的父親出現了?!笨芍?,第一段可描寫他們的父親指導幫助他們準備早餐。
②由第二段首句內容“這對雙胞胎把早餐端到樓上,叫醒了他們的母親?!笨芍?,第二段可描寫母親收到孩子們的禮物早餐,非常感動。
2.續寫線索:幫助——指導——積極——獻禮——感動
3.詞匯激活
行為類
①幫助:help/assist

.指導:guide/conduct
.獻禮:present a gift/give a gift
情緒類
.積極:positive/positively/take positive actions
.感動:moved/touched
【點睛】
[高分句型1]. Father helped them adjust the fire, which was the key to success. (which引導的非限制性定語從句)
[高分句型2]. It was not only the breakfast, but the love of the children for her that moved her very much. (使用not only…but (also)句型及強調句型)

 

 

 

 



已預覽100%,下載查看需要登錄哦~

展開全文
資料下載
年級科目:

登錄后下載

相關推薦
相關標簽
版權所有?西安文達職業高級中學,西安文達職業高級中學網編輯部維護,電子信箱: 750874453@qq.com
Copyright 2008-2022 www.unstoppablearabians.com. All rights reserved.
招生入口
精品熟人妻一区二区三区四区不_国产一级无码视频_91在线无码精品秘 蜜桃免费_国产精品免费久久久久软件