考試月歷

2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析

2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析2021年高考浙江卷

英語試題

第一部分聽力(共兩節,滿分30分)

做題時,先將答案標在試卷上。錄音內容結束后,你將有兩分鐘的時間將試卷上的答案轉涂到答題紙上

第一節(共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)

聽下面5段對話。每段對話后有一個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項,并標在試卷的相應位置。聽完每段對話后,你都有10秒鐘的時間來回答有關小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。

: How much is the shirt?

A. £19.15.        B. £9.18.       C. £9.15.

答案是C

1. Why did the woman go to Mallorca?

A. To teach Spanish           B. To look for a job.            C. To see a friend.

22021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析 What does the man ask the woman to do?

A. Take him to hospital.        B. Go to a class with him.        C. Submit à report for him.

3. Who will look after the children?

A. Jennifer.               B. Suzy.                C. Marie.

4. What are the speakers going to do?

A. Drive home.           B. Go shopping.           C. Eat out.

5. What are the speakers talking about?

A. How to fry fish.        B. How to make coffee.       C. How to remove a bad smell.

第二節(共15小題;每小題1.5分,滿分22.5分)

聽下面5段對話或獨白。每段對話或獨白后有幾個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項,并標在試卷的相應位置。聽每段對話或獨白前,你將有時間閱讀各個小題,每小題3秒鐘:聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時間。每段對話或獨白讀兩遍。

聽第6段材料,回答第6、7題。

6. When does Gomez watch a football game on TV?

A. When he fails to get a ticket.

B. When the stadium is crowded

C. When his friends are too busy.

7. How much did Gomez pay for the football game last time?

A. $20       B. $25.            C.$50.

聽第7段材料,回答第810題。

8. What did Alex do in the afternoon?

A. He bad a walk.        B. He went hunting        C. He planted trees

9. What did Alex bring back?

A. Flowers       B. Leaves.        C. Books.

10. What was Bob doing when Alex saw him?

A. Fishing        B. Taking pictures       C. Swimming

聽第8段材料,回答第1113題。

11. What did David do on his most recent holiday?

A. He had a boat trip

B. He took a balloon flight.

C. He climbed a mountain.

12. What is on David's list?

A. Gifts he needed to buy.

B. Things he wished to do.

C. Dates he had to remember.

13. Where does the woman suggest David go for his next holiday?

A. Australia.        B. California.          C. The Amazon.

聽第9段材料,回答第1417題。

14. Why did Sarah make the phone call?

A. To ask a favor.        B. To pass on a message.        C. To make an appointment.

15. Where is Sarah now?

A. In Brighton.           B. At her home.             C. At the Shelton Hotel.

16. What time is Michael leaving his place tomorrow morning?

A. At 740.        B. At 800.        C. At 820.

17. What is the probable relationship between John and Sarah?

A. Neighbors.        B. Fellow workers.        C. Husband and wife.

聽第10段材料,回答第1820題。

18. What do most people think is very important in spoken communication?

A. Pronunciation.        B. Vocabulary.        C. Grammar.

19. Why should you listen to experts according to the speaker?

A. To develop your reading fluency.

B. To improve your note-taking skills.

C. To find out your mispronunciations.

20. What is the speaker's last suggestion?

A. Spell out the difficult words

B. Check the words in a dictionary.

C. Practice reading the words aloud.

第二部分閱讀理解(共兩節,滿分35分)

第一節(共10小題;每小題2.5分,滿分25分)

閱讀下列短文,從每題所給的A、B、CD四個選項中,選出最佳選項,并在答題紙上將該項涂黑。

A

Leslie Nielsen’s childhood was a difficult one, but he had one particular shining star in his life — his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career (職業) in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood Playhouse and making his first television appearance a few years later in 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he landed a number of film roles that finally got him noticed.

But even then, what he had wasn’t quite what he wanted. Nielsen always felt he should be doing comedy but his good looks and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasn’t until 1980 — 32 years into his career — that he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly.

Did Nielsen then feel content in his career? Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do, but even during his last few years, he always had a sense of curiosity, wondering what new role or challenge might be just around the comer. He never stopped working, never retired.

Leslie Nielsen’s devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life.

1. Why did Nielsen want to be an actor?

A. He enjoyed watching movies. B. He was eager to earn money.

C. He wanted to be like his uncle. D. He felt he was good at acting.

2. What do we know about Nielsen in the second half of his career?

A. He directed some high quality movies. B. He avoided taking on new challenges.

C. He focused on playing dramatic roles. D. He became a successful comedy actor.

3. What does Nielsen’s career story tell us?

A. Art is long, life is short. B. He who laughs last laughs longest.

C. It’s never too late to learn. D. Where there’s a will there’s a way.

【答案】1. C    2. D    3. D

【解析】

【分析】本文是一篇記敘文。文章主要講述了Leslie Nielsen的演藝生涯。

1題詳解】

細節理解題。通過文章第一段his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career in acting. (他的叔叔,是一位著名的演員。Nielsen的叔叔所贏得的欽佩和尊重激勵他走上了演藝事業)”可知,Nielsen想當演員的原因是想像他叔叔一樣。故選C項。

2題詳解】

細節理解題。通過文章第二段That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. (這部電影使他進入了職業生涯的后半段,即使影評人對這部電影評價不高,但僅僅憑他的喜劇表演就可以使這部電影獲得經濟上的成功)”可知,在Nielsen職業生涯的后半段,他成了一個成功的喜劇演員。故選D項。

3題詳解】

推理判斷題。通讀全文,再結合文章最后一段He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life. (他憑借平凡的努力和決心建立了一個非常成功的事業。他告訴我們,即使是只有一個愿望,永不放棄,也能成就非凡的人生)”可推知,Nielsen的職業經歷告訴我們:有志者事竟成。故選D項。

B

We live in a town with three beaches. There are two parts less than 10 minutes’ walk from home where neighborhood children gather to play. However, what my children want to do after school is pick up a screen — any screen — and stare at it for hours. They are not alone. Today's children spend an average of four and a half hours a day looking at screens, split between watching television and using the Internet.

In the past few years, an increasing number of people and organisations have begun coming up with plans to counter this trend. A couple of years ago film-maker David Bond realised that his children, then aged five and three, were attached to screens to the point where he was able to say “chocolate” into his three-year-old son’s ear without getting a response. He realised that something needed to change, and, being a London media type, appointed himself “marketing director from Nature”. He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group of organisations with the common goal of getting children out into nature.

“Just five more minutes outdoors can make a difference,” David Bond says. “There is a lot of really interesting evidence which seems to be suggesting that if children are inspired up to the age of seven, then being outdoors will be on habit for life.” His own children have got into the habit of playing outside now: “We just send them out into the garden and tell them not to come back in for a while.”

Summer is upon us. There is an amazing world out there, and it needs our children as much as they need it. Let us get them out and let them play.

4. What is the problem with the author’s children?

A. They often annoy their neighbours. B. They are tired of doing their homework.

C. They have no friends to play with D. They stay in front of screens for too long.

5. How did David Bond advocate his idea?

A. By making a documentary film. B. By organizing outdoor activities.

C. By advertising in London media. D. By creating a network of friends.

6.  Which of the following can replace the underlined word “charts” in paragraph 2?

A. records B. predicts C. delays D. confirms

7. What can be a suitable title for the text?

A. Let Children Have Fun B. Young Children Need More Free Time

C. Market Nature to Children D. David Bond: A Role Model for Children

【答案】4. D    5. A    6. A    7. C

【解析】

【分析】本文是一篇記敘文。文章主要講述了電影制作人David Bond為了讓孩子們遠離屏幕,拍攝自己的旅行,并將自然當作一個品牌,推銷給年輕人。

4題詳解】

細節理解題。根據第一段中的However, what my children want to do after school is pick up a screen — any screen — and stare at it for hours. (然而,我的孩子們放學后想做的是拿起一個屏幕——任何屏幕——盯著它看幾個小時)”可知,作者的孩子在屏幕前呆的時間太長了。故選D項。

5題詳解】

細節理解題。根據第二段He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marked to young people. (他記錄了他的旅程,他開始把大自然當作一個品牌,讓年輕人看到)”可知,David Bond通過拍一個紀錄片宣傳他的想法。故選A項。

6題詳解】

詞句猜測題。根據劃線詞上文a film”可知,本句主語是一部電影,下文“the birth of the World Network (世界網絡的誕生)”解釋了這部電影的主旨。由此推知,劃線詞charts意為“記錄、描繪”,與“records”意思一致。故選A項。

7題詳解】

主旨大意題。根據第二段中的He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group of organisations with the common goal of getting children out into nature. (他把自己的旅行記錄下來,開始把自然當作一個品牌,推銷給年輕人。其結果是Project Wild Thing,一部記錄了World Network (世界網絡)誕生的電影,World Network (世界網絡)是以讓孩子們接觸大自然為共同目標的團體)”可推知,本文主要講述了電影制作人David Bond為了讓孩子們遠離屏幕,拍攝自己的旅行,并將自然當作一個品牌,推銷給年輕人。由此可知,CMarket Nature to Children(把自然推銷給年輕人)適合作本文標題。故選C項。

C

If you ever get the impression that your dog can "tell" whether you look content or annoyed, you may be onto something. Dogs may indeed be able to distinguish between happy and angry human faces, according to a new study

Researchers trained a group of 11 dogs to distinguish between images(圖像)of the same person making either a happy or an angry face. During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the person's face. The researchers then tested the dogs' ability to distinguish between human facial expressions by showing them the other half of the person's face on images totally different from the ones used in training. The researchers found that the dogs were able to pick the angry or happy face by touching a picture of it with their noses more often than one would expect by random chance.

The study showed the animals had figured out how to apply what they learned about human faces during training to new faces in the testing stage. "We can rule out that the dogs simply distinguish between the pictures based on a simple cue, such as the sight of teeth," said study author Corsin Muller. "Instead, our results suggest that the successful dogs realized that a smiling mouth means the same thing as smiling eyes, and the same rule applies to an angry mouth having the same meaning as angry eyes."

"With our study, we think we can now confidently conclude that at least some dogs can distinguish human facial expressions," Muller told Live Science. 

At this point, it is not clear why dogs seem to be equipped with the ability to recognize different facial expressions in humans. "To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans, which gives them a lot of exposure to human facial expressions," and this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them, Muller said.

8. The new study focused on whether dogs can_________.

A. distinguish shapes B. make sense of human faces

C. feel happy or angry D. communicate with each other

9. What can we learn about the study from paragraph 2?

A. Researchers tested the dogs in random order.

B. Diverse methods were adopted during training.

C. Pictures used in the two stages were different

D. The dogs were photographed before the lest.

10. What is the last paragraph mainly about?

A. A suggestion for future studies. B. A possible reason for the study findings.

C. A major limitation of the study D. An explanation of the research method.

【答案】8. B    9. C    10. B

【解析】

【分析】這是一篇說明文。一項研究證明狗能夠識別人類的面部表情,但目前還不清楚它們為什么有這種能力,可能的原因是它們長時間與人類共同生活。

8題詳解】

細節理解題。根據第二段的Researchers trained a group of 11 dogs to distinguish between images of the same person making either a happy or an angry face.(研究人員訓練了11只狗來區分同一個人臉上的表情是高興還是憤怒)”可知,該新研究的關注點是狗是否能夠區分人的面部表情。故選B。

9題詳解】

細節理解題。根據第二段的During the training stage, each dog was shown only the upper half or the lower half of the person’s face. The researchers then tested the dogs’ ability to distinguish between human facial expressions by showing them the other half of the person’s face or images totally different from the ones used in training.(在訓練階段,每只狗只看到人臉的上半部分或下半部分。研究人員隨后測試了狗辨別人類面部表情的能力,向狗展示了人的另一半面部或與訓練中使用的完全不同的圖像)”可知,在訓練和測試階段,狗看的照片是不一樣的。故選C。

10題詳解】

主旨大意題。根據最后一段的“To us, the most likely explanation appears to be that the basis lies in their living with humans, which gives them a lot of exposure to human facial expressions, and this exposure has provided them with many chances to learn to distinguish between them” Muller said.(Muller說:“對我們來說,最可能的解釋似乎是,基于他們與人類生活在一起,這讓他們有很多機會接觸人類的面部表情,而這種接觸為他們提供了很多機會,讓他們學會區分他們?!?”可知,最后一段主要講述了狗能夠辨別人類面部表情的可能原因。故選B。

第二節(共5小題;每小題2分,滿分10分)

根據短文內容,從短文后的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項

You've got mail…and it's a postcard

Paulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored picture of Rome's Colosseum. Or Africa's Victoria Falls. Or China's Great Wall. ___11___ 

"I often send postcards to family and friends." he says to China Daily, "but you can imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it ___12___ ” Seeking other like-minded souls, however, Paulo started looking in a somewhat unlikely place: online. Many would say the Internet is a place for people who have given up on the traditional postal service, but Paulo's hunch(直覺)paid off.

Today his hobby has developed into the website postcrossing.com, a social network that has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he started it 10 years ago. ___13___ Running the website has almost turned into a full-time job.

Language is certainly a harrier for many people. For postcrossing to work worldwide, a common communication language is needed so that everyone can understand each other. As cool as it may be to receive a postcard written in Chinese, the concept doesn't work if one doesn't understand it. ___14___ So a common language is required and in postcrossing that's English since it's widely spoken.

"Many people in China have limited exposure to English. ___15___ That said, we know of many postcrossing members, including Chinese, who have actually improved their English skills through their use of postcrossing," Paulo says.

A. And that's totally fine

B. That makes it extra hard to learn and practice it

C. He likes to think of sending postcards as a family-friendly hobby

D. Many love to make a connection with someone from across the world.

E. On August 5, the number of postcards exchanged by members topped 31 million.

F. Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card in Swedish takes part of the fun away.

G. In short, he loves postcards, and the excitement of getting a hand-written note from someone far away.

【答案】11. G    12. A    13. E    14. F    15. B

【解析】

【分析】本文是一篇說明文。主要介紹了Paulo Magalhaes創建postcrossing.com的過程及其現狀。Paulo Magalhaes非常喜歡明信片但是苦于身邊沒有與他志趣相投的人,于是他開始從網上尋求志同道合的人,因而創立了postcrossing.com。隨著公司在全球不斷壯大,語言成為溝通的主要障礙,后來英語被選為共同語言方便大家交流。

11題詳解】

上文Paulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored image of Rome's Colosseum. Or Africa's Victoria Falls. Or China’s Great Wall.( 34歲的葡萄牙電腦工程師Paulo Magalhaes喜歡打開他的郵箱,然后發現一個色彩鮮艷的羅馬斗牛場圖像?;蛘叻侵薜木S多利亞瀑布?;蛘呤侵袊拈L城)”介紹了Paulo喜歡明信片的個人愛好。下文“... and you realize that not everyone is into it.”說明他身邊缺少與他志趣相投的人。選項G“In short, he loves postcards, and the excitement of getting a scribbled note from someone far away.(簡而言之,他喜歡明信片,也喜歡收到遠方某人潦草的便條時的那種興奮)”起到承上啟下的作用,總結了上文Paulo喜歡明信片,也引出下文關于他的喜好得不到回應的問題。故選G項。

12題詳解】

上文““I often send postcards to family and friends." he says to China Daily, “but you can imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it(“我經常給家人和朋友寄明信片, ”他說,“但你可以想象,過一段時間,你收到的明信片不會像你寄的那么多,而且你意識到并不是每個人都喜歡這樣?!?”說明Paulo意識到身邊的親人和朋友不是都和他有相同的愛好,因此他也很坦然接受這個事實,因此選項A“那完全沒問題”符合語境。故選A項。

13題詳解】

上文Today his hobby has evolved into the website Postcrossing.com, a social network that has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he launched it 10 years ago.(如今,他的這個愛好已經發展成了Postcrossing.com這個社交網站。自從10年前他創建這個網站以來,已經有來自214個國家和地區的575217名注冊用戶)”是在介紹目前網站的發展狀況,因此符合文意的只有E選項85日,會員互贈的明信片數量達到3100萬張”是在介紹該網站相關的數據。故選E項。

14題詳解】

上文As cool as it may be to receive a postcard written in Chinese, the concept doesn't work if one doesn't understand it.(收到一張用中文寫的明信片可能很酷,但如果你不理解它,這個概念就行不通)”是舉例說明他國人收到中文明信片時的問題。選項F“Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card written in Swedish takes part of the fun away.(同樣地,如果你只會說中文,收到瑞典語的卡片也會奪走一部分樂趣)”是舉例說明中國人收到他國語言明信片時也會遇到相同的問題。兩句相結合,符合結論句的語義要求,故選F項。

15題詳解】

上文Many people in China have limited exposure to English.(許多中國人很少能接觸到英語)”說明對某些人來說學習英語的門檻較高。結合下文“... who actually improved their English skills through their use of postcrossing.(他們實際上通過使用明信片來提高他們的英語技能)”可知,寫明信片成為一種練習英語的渠道。因此選項B “這使得學習和練習它變得格外困難 符合語境要求,說明對一些人來說學習和練習英語的難度較高,因為渠道較少。故選B項。

第三部分  語言運用(共兩節,滿分45分)

第一節(共20小題;每小題1.5分,滿分30分)

閱讀下面短文,從短文后各題所給的A、B、CD四個選項中,選出可以填入空白處的最佳選項,并在答題紙上將該項涂黑。

My mother is 92. Unless I have to be out of town, each week I take my mother to do her ___16___ and visit the doctor, providing ___17___ and transportation. During the week, however, she likes to go to a nearby store to ___18___ some small things she needs.

Last week she walked up to the store, but when she went to pay for her groceries, she was ___19___ about three dollars. The only ___20___ to pay for the groceries was to take off the ___21___ she could do without: a bottle of rubbing alcohol(醫用酒精)and a bar of soup. By taking of these, she was able to ___22___ the new total to the amount of cash she had with her.

At this store, people ___23___ and then go off to the side to ___24___ their own groceries. My mother was putting her groceries into shopping bags when a ____25____ came up to her and said, "Here are the things that you ____26____ ." handing her the rubbing alcohol and the ____27____ . My mother, who is never speechless, was speechless. She ____28____ for the woman's name and address so that she could ____29____ her. The woman told her it was her ____30____ .

My mother was so ____31____ by her gesture that she decided to go back to the store and give the cashier(收銀員)a five-dollar bill to keep on hand ____32____ the same happened to someone else if they didn't have enough ____33____ for all of their groceries.

So, whoever you are, thank you for the random act of ____34____ that not only helped my mother out, but ____35____ too.

16. A. exercise B. housework C. cooking D. shopping

17. A. reward B. medicine C. company D. shelter

18. A. return B. collet C. order D. buy

19. A. short B. cautious C. wrong D. concerned

20. A. aim B. way C. advice D. reason

21. A. weight B. things C. mask D. glasses

22. A. raise B. add C. bring D. switch

23. A. show up B. call in C. check out D. sit down

24. A. store B. select C. deliver D. bag

25. A. stranger B. cashier C. friend D. doctor

26. A. looked for B. talked about C. threw away D. put back

27. A. receipt B. soap C. cash D. bottle

28. A. asked B. waited C. cared D. searched

29. A. repay B. trust C. recognize D. help

30. A. luck B. chance C. gift D. turn

31. A. surprised B. amused C. touched D. convinced

32. A. in case B. even if C. as though D. so that

33. A. energy B. money C. space D. time

34. A. faith B. courage C. kindness D. honor

35. A. made her day B. changed her mind C. caught her eye D. met her demand

【答案】16. D    17. C    18. D    19. A    20. B    21. B    22. C    23. C    24. D    25. A    26. D    27. B    28. A    29. A    30. C    31. C    32. A    33. B    34. C    35. A

【解析】

16題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:每周,我帶母親去購物,看醫生。exercise鍛煉;housework家務活;cooking烹飪;shopping購物。根據上文中2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析“My mother is 92”和下一句中的“go to a nearby store”可知,作者母親年紀大,每周作者帶著母親去購物。故選D。

17題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:每周,我都帶母親去購物,看醫生,提供陪伴和交通工具。reward報酬,酬謝;medicine藥;company陪伴;shelter遮蔽,庇護。根據前文“My mother is 92…I take my mother to do her shopping and visit the doctor”可知,作者陪同上了年紀的母親去購物,看醫生。故選C。

18題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:但是,在這一周里,母親喜歡去附近的一個商店買她需要的一些小東西。return返回;collect收集;order訂購;buy買。根據下文中的“small            things she needs”可知,作者母親去一家附近的商店去她所需要的一些小東西。故選D。

19題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:當她去付款的時候,她缺了大約3美元。short缺少的;cautious謹慎的;wrong錯誤的;concerned關心的。根據下文中的“The only way to pay for the groceries was to take off the 39 she could do without…”可知,作者的母親想要支付這些東西的唯一方式就是把可以不買的醫用酒精和肥皂放下。由此推知,作者的母親帶的現金不夠。故選A。

20題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:支付這些東西的唯一方式把可以不買的醫用酒精和肥皂放下。aim目標;way方法,方式;advice建議;reason原因。結合上題解析可知,作者的母親帶的現金不夠,所以把可以不買的醫用酒精和肥皂放下是她能夠支付這些東西的唯一方式。故選B。

21題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:支付這些東西的唯一方式把可以不買的醫用酒精和肥皂放下。weight重量;things東西;mask口罩;glasses眼鏡。根據下文中的“a bottle of rubbing alcohol and a bar of soap”可知,醫用酒精和肥皂是作者母親暫時可以不買的東西。故選B。

22題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:通過拿掉這些東西,她最終能夠使現在的商品總值達到了她所帶的現金金額范圍。raise提高;add添加;bring使……處于某種狀況,使……到某地;switch轉變。根據上文可知,母親拿掉了一些東西才能夠使得現在的商品總值達到了她所帶的現金金額。bring sth. to sth.表示使……處于某種狀況,符合語境。該處指使商品總值達到母親所帶金額范圍之內。故選C。

23題詳解】

考查動詞短語辨析。句意:在這家商店里,人們先結賬,然后到一邊去把他們買的東西裝到袋子里。show up出現,露面;call in……來,拜訪;check out結賬離開;sit down坐下。根據空后的“then go off to the side”可知,在這家商店里,人們先結賬,然后到一邊去。故選C。

24題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:在這家商店里,人們先結賬,然后到一邊去把他們買的東西裝到袋子里。store貯藏;select挑選;deliver遞送;bag……裝進袋子。根據下一句中的“putting her groceries into shopping bags”可知,在這間店里,人們結完賬之后,然后走到一邊,將所購之物裝進購物袋。故選D。

25題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:我的母親正在把買的東西放進袋子里,這時候突然一個陌生人走過來,說……。stranger陌生人;cashier收銀員;friend朋友;doctor醫生。根據下文中的“She ___ for the woman’s name and address”可知,這個女人對作者的母親而言是個陌生人,所以作者母親要她的姓名和地址。故選A。

26題詳解】

考查動詞短語辨析。句意:這是你放回去的東西。look for尋找;talk about談論;throw away扔掉;put back放回。根據上一段的“…take off the ___ she could do withouta bottle of rubbing alcohol and a bar of soap. By taking off these…”可知,由于缺大約3美元,作者母親將醫用酒精和肥皂拿出來,放回到貨架上。故選D。

27題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:遞給她醫用酒精和肥皂。receipt收據;soap肥皂;cash現金;bottle瓶子。根據上文中的“…take off the 41 she could do withouta bottle of rubbing alcohol and a bar of soap. By taking off these…”可知,作者母親放回去的有醫用酒精和一塊肥皂?,F在陌生人幫作者母親又把這些東西買了下來。故選B。

28題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:她要這個女人的姓名和地址。ask詢問;wait等待;care在乎;search搜索。根據上文可知,陌生女人幫助了作者母親,所以作者母親想要對方的姓名和住址以便報答對方的幫助。故選A。

29題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:她要這個女人2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析姓名和地址以便她可以報答她。repay報答;trust信任;recognize認出;help幫助。根據上文可知,陌生女人幫助了作者母親,所以作者母親詢問對方的姓名和住址,這樣就可以報答對方了。故選A。

30題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:這個女人告訴她這是她的禮物。luck運氣;chance機會;gift禮物;turn(依次輪到的)機會。根據下一句中的“She was so ___ by her gesture that …”可知,這個女人并沒有告訴作者母親她的姓名地址,并不期望作者母親的報答。所以這是她給母親的禮物。故選C。

31題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:我的母親如此感動以至于她決定回到那家商店給收銀員5美元的鈔票。surprised驚訝的;amused被逗樂的;touched受到觸動的,感動的;convinced相信的。陌生女人的無私幫助感動了母親。故選C。

32題詳解】

考查短語辨析。句意:她決定回到商店,給收銀員一張5美元的鈔票,以防同樣的事情(即:沒有足夠的錢支付所購買的東西)發生在其他人身上。in case以防,萬一;even if即使;as though盡管;so that以便,結果……。如果其他人遇到沒有足夠的錢支付所購買的東西時,母親的五美元鈔票可以提供一些幫助。所以母親給收銀員一張5美元的鈔票,就是以防同樣情況的發生。故選A。

33題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:她決定回到商店,給收銀員一張5美元的鈔票,以防同樣的事情(即:沒有足夠的錢支付所購買的東西)發生在其他人身上。energy能量,精力;money錢;space地方,空間;time時間。根據上文中的“a five-dollar bill”可知,作者母親給收銀員一張5美元的鈔票,以防有人沒有足夠的來支付他們所購買的東西。故選B。

34題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:不管你是誰,都要謝謝你善意的行為。faith信任,信念;courage勇氣;kindness善良;honor榮譽。陌生女人幫助母親,這是一種善意的行為。故選C。

35題詳解】

考查動詞短語辨析。句意:謝謝你善意的行為,這種行為不經幫助了我的母親,而且使她很開心。make one’s day使某人開心;change one’s mind改變主意;catch one’s eye吸引某人的注意力;meet one’s demand滿足某人的要求。得到幫助,作者母親心情愉悅,十分開心。故選A。

第二節(共10小題;每小題1.5分,滿分15分)

閱讀下面材料,在空白處填入適當的內容(1個單詞)或括號內單詞的正確形式。

It doesn't impress like George Washington's plantation on the Potomac, but Lincoln's home in downtown Springfield, Illinois, ___36___ proveirresistible to visitors since it opened to the public. Beautifully restored(修復)to its 1860 appearance, the house was Abraham and Mary Lincoln's home for 17 years. In 1844 they bought it ___37___ $1,200 and some land from Charles Dresser, who performed their ___38___ marryceremony in 1842.

When the house was built, it was much ___39___ smallthan it is today. Mary's niece wrote, "The little home ___40___ paintwhite. It was sweet and fresh. Mary loved it. She was extremely pretty, and her house was a reflection of ___41___ she, everything in good taste and in perfect order.

Although Mary loved flowers, ___42___ she nor her husband was known as a gardener. A long- time neighbor said they never planted trees and only kept a garden for one year. Mary's sister, Frances Todd Wallace, often came over ___43___ plantflowers in the front yard.

___44___ Lincolns enlarged the house to a full two stories in 1856 to meet the needs of their growing family. Three of the four Lincoln sons were born here. After Lincoln was elected President of the US in 1861, they rented the house and ____45____ sellmost of their furniture.

【答案】36. has proved/has proven    

37. for    38. marriage    

39. smaller    

40. was painted    

41. herself    

42. neither    

43. to plant    

44. The    45. sold

【解析】

【分析】這是一篇記敘文。文章介紹了美國總統林肯在伊利諾伊州斯普林菲爾德市中心的老房子的變遷歷史。

36題詳解】

考查動詞。句意:它不像喬治華盛頓在波托馬克河畔2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析種植園那樣給人留下深刻印象,但林肯在伊利諾伊州斯普林菲爾德市中心的家,自從向公眾開放以來,就被證明對游客來說是不可抗拒的。分析句子成分可知,設空處作謂語動詞,Lincoln’s home in downtown Springfield Illinois作主語;結合句意及設空處后的時間狀語從句since it opened to the public可知,此處指過去發生的事情對現在造成的影響,符合現在完成時概念,故設空處用現在完成時;現在完成時結構是has/have +過去分詞;主語Lincoln’s home in downtown Springfield Illinois是第三人稱單數,所以助動詞用has,提示詞prove 的過去分詞形式是provedproven。故填 has proved/ has proven。

37題詳解】

考查介詞。句意:1844年,他們以1200美元的價格從查爾斯·德萊瑟手中買下了這座房子和一些土地,查爾斯·德萊瑟在1842年舉行了他們的婚禮。結合句意可知,此處考查固定短語buy sth. for +價格,意為“以……價格買某物”。故填for。

38題詳解】

考查名詞。句意:1844年,他們以1200美元的價格從查爾斯·德萊瑟手中買下了這座房子和一些土地,查爾斯·德萊瑟在1842年舉行了他們的婚禮。結合設空前的形容詞性物主代詞可知,此處要用名詞形式;結合設空處后的ceremony,可知此處意為“婚禮”;提示詞marry意為“婚姻”,其名詞形式為marriage,marriage ceremony意為“婚禮”。故填marriage。

39題詳解】

考查形容詞。句意:這棟房子建成時比現在小得多。結合設空前的much和設空后的than可知,此處考查形容詞比較級固定結構much+比較級+than,提示詞small的比較級形式為smaller。故填smaller。

40題詳解】

考查被動語態。句意:這個小房子被漆成了白色。分析句子結構可知,設空處作謂語動詞,The little home作主語。結合句意及常識可知,房子是“被漆”的,主語和謂語動詞之間是被動關系,所以要用被動語態;根據上文的was built可知,此處為一般過去時態;一般過去時的被動語態結構是was/were+過去分詞;主語The little home是單數第三人稱,所以要用was,提示詞paint的過去分詞形式是painted。故填was painted。

41題詳解】

考查代詞。句意:她非常漂亮,她的房子是她自己的寫照,一切都很有品位,井井有條。根據句意可知,此處意為“她自己”,可知此處考查反身代詞;提示詞she的反身代詞是herself。故填herself。

42題詳解】

考查連詞。句意:雖然瑪麗喜歡花,但她和她的丈夫都不是有名的園丁。根據句意可知,此處考查連詞結構neither…nor…”,意為“既不……也不……”。故填neither。

43題詳解】

考查動詞不定式。句意:瑪麗的妹妹弗朗西絲·托德·華萊士經常來前院種花。分析句子結構可知,設空處作狀語;根據句意可知,此處是目的狀語;目的狀語用動詞不定式表示;提示詞plant的不定式形式為to plant。故填to plant。

44題詳解】

考查冠詞。句意:林肯夫婦在1856年把房子擴大到了整整兩層,以滿足他們日益增長的家庭的需要。根據句意可知,此處意為“林肯一家”;根據設空后的Lincolns可知,此處考查the+姓氏復數”,表示夫婦倆,或者一家人。設空處位于句首,所以首字母要大寫。故填The。

45題詳解】

考查動詞。句意:1861年林肯當選美國總統后,他們租了房子,賣掉了大部分家具。分析句子成分可知,設空處和前面的動詞rented一起做并列謂語;根據時間狀語1861可知,此處用一般過去時態,提示詞sell的過去式形式是sold。故填sold。

第四部分寫作(共兩節,滿分40分)

第一節應用文寫作(滿分15分)

46. 昨天你參觀了學校舉辦的學生國畫作品展。請給校英文報寫一篇宣傳,內容包括:

1. 展覽時間、地點;

2. 觀展感受;

3. 推薦觀展。

注意:1. 詞數80左右;

2. 可以適當增加細節,以使行文連貫。

【答案】
     ln order to enrich students’ after-school life ,an exhibition of students' traditional Chinese paintings is being held by our school , which sparks a growing love for traditional art .The exhibition is held on the first floor of the school litrary.Most of the students think highly of this exhibition,which provides a platform for them to explore the beauty of China and experience the charm of Chinese art.
    Through the exhibition, not only can you admire wonderful pictures, but also enable you understand the art of traditional Chinese painting better. The exhibition will last for two weeks,every student is welcome to visit.


【解析】

【分析】本篇書面表達屬于應用文,要求寫一篇關于學校舉辦的學生國畫作品展的宣傳稿。

【詳解】1. 詞匯積累

繪畫:drawing→ painting

激發:spirit→spark

欣賞:appreciate→admire

歡迎:greet→welcome

2.句式拓展

簡單句變復合句

原句:

The exhibition will last for two weeks,every student is welcome to visit.

合并句:

The exhibition will last for two weeks,during which every student is welcome to visit.

【點睛】【高分句型1

an exhibition of students' traditional Chinese paintings is being held by our school , which sparks a growing love for traditional art .本句是which引導的非限制性定語從句。

【高分句型2 

Most of the students think highly of this exhibition,which provides a platform for them to explore the beauty of China and experience the charm of Chinese art.本句是which引導的非限制性定語從句。

【高分句型 3 

 Through the exhibition, not only can you admire wonderful pictures,but also enable you understand the art of traditional Chinese painting better. not only...but also連接的并列句。

 

第二節讀后續寫(滿分25分)

47. 閱讀下面短文,根據所給情節進行續寫,使之構成一個完整的故事,

My dad, George, only had an eighth grade education. A quiet man, he didn't understand my world of school activities. From age 14, he worked. And his dad, Albert, took the money my dad earned and used it to pay family expenses.

I didn't really understand his world either: He was a livestock trucker, and I thought that I would surpass (超過) anything he had accomplished by the time I walked across the stage at high school graduation.

Summers in the mid-70s were spent at home shooting baskets, hitting a baseball, or throwing a football, preparing for my future as a quarterback on a football team. In poor weather, I read about sports or practiced my trombone (長號).

The summer before my eighth grade I was one of a group of boys that a neighboring farmer hired to work in his field. He explained our basic task, the tractor fired up and we were off, riding down the field looking for weeds to spray with chemicals. After a short way, the farmer stopped and pointed at a weed which we missed. Then we began again. This happened over and over, but we soon learned to identify different grasses like cockleburs, lamb's-quarters, foxtails, and the king of weeds, the pretty purple thistle. It was tiring work, but I looked forward to the pay, even though I wasn't sure how much it would amount to.

At home, my dad said, "A job's a big step to growing up. I'm glad you will be contributing to the household." My dad's words made me realize that my earnings might not be mine to do with as I wished.

My labors lasted about two weeks, and the farmer said there might be more work, but I wasn't interested. I decided it was not fair that I had to contribute my money.

注意:

1.所續寫短文的詞數應為150左右;

2.至少使用5個短文中標有下劃線的關鍵詞語;

3.續寫部分分為兩段,每段的開頭語已為你寫好;

4.續寫完成后,請用下劃線標出你所使用的關鍵詞語。

Paragraph 1:The pay arrived at last2021年新高考浙江英語高考真題解析-全國高考真題解析

Paragraph 2:I understood immediately what my parents were worried about.

【答案】The pay arrived at last. Although the job was very tiring, I was very happy in my heart for I got something from my work. The toil of labor was forgotten for the time being. I thought I should have my own money and planned how to spend it. “How much money have you earned?” Dad asked. I was surprised, reluctant to say my income. The next morning, my dad’s livestock truck started running. I saw my father’s hard-working figure and thought of his words “A job’s a big step to growing up”.

I understood immediately what my parents were worried about. They were worried that I was too selfish to give. I realized that my labor was very hard, but my growth and our whole family had been depending on the hard work of my parents! Dad never complained about unfairness! He even seemed to think that was fair. I thought, “I’ve only worked for two weeks, but how many years my father has worked!” In the evening, Dad came back. I proudly took out my own money and handed it to Dad.

【解析】

【分析】本文以人物為線索展開,講述了作者高中畢業后,參加農場工作,辛辛苦苦掙到的錢,不情愿貢獻給家庭,后來在看到父親的辛勞之后,理解了父母擔心的是自己太過自私而不知奉獻,終于想通,并自豪地將自己勞動所得交給父親的故事。

【詳解】1.段落續寫:

①由第一段首句內容“工資終于到了?!笨芍?,第一段可描寫作者的工資到手后,高興地計劃自己用這筆錢,不愿意交給父親,然后看到父親的辛勞。
②由第二段首句內容“我立刻明白了父母的擔心?!笨芍?,第二段可描寫作者明白了父母擔心自己不懂得奉獻,想通了,然后自豪地把錢交給了父親。
2. 續寫線索:高興——計劃——不情愿——發現——奉獻——自豪
3.詞匯激活
行為類
①計劃:programme/plan
.奉獻:give/devote

③發現:see/find

情緒類
.不情愿的:unwilling/reluctant
.自豪地:proudly/with pride

【點睛】[高分句型1]. I thought I should have my own money and planned how to spend it. (運用了疑問詞加動詞不定式作賓語)
 [高分句型2]. I realized that my labor was very hard, but my growth and our whole family had (that引導的賓語從句以及過去完成進行時)


 


 

已預覽100%,下載查看需要登錄哦~

展開全文
資料下載
年級科目:

登錄后下載

相關推薦
相關標簽
版權所有?西安文達職業高級中學,西安文達職業高級中學網編輯部維護,電子信箱: 750874453@qq.com
Copyright 2008-2022 www.unstoppablearabians.com. All rights reserved.
招生入口
精品熟人妻一区二区三区四区不_国产一级无码视频_91在线无码精品秘 蜜桃免费_国产精品免费久久久久软件