考試月歷

2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)

2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)

2022年普通高等學校招生全國統一考試(全國甲卷)

英語

注意事項:

1. 答卷前,考生務必將自己的姓名、準考證號填寫在答題卡上。

2. 回答選擇題時,選出每小題答案后,用鉛筆把答題卡上對應題目的答案標號涂黑。如需改動,用橡皮擦干凈后,再選涂其他答案標號?;卮鸱沁x擇題時,將答案寫在答題卡上,寫在本試卷上無效。

3. 考試結束后,將本試卷和答題卡一并交回。

第一部分 聽力(共兩節,滿分30分)

做題時,先將答案標在試卷上。錄音內容結束后,你將有兩分鐘的時間將試卷上的答案轉涂到答題卡上。

第一節(共5小題;每小題1.5分,滿分7.5分)

聽下面5段對話。每段對話后有一個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽完每段對話后,你都有10秒鐘的時間來回答有關小題和閱讀下一小題。每段對話僅讀一遍。

例:How much is the shirt?

A. £19.15.      B. £9.18.      C. £9.15.

答案是C。

1. 【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

What does the man want to do?

A. Have breakfast. B. Take a walk. C. Call his office.

【答案】B

【解析】

【原文】M: Jenny, you can just drop me here.

W: But we’re two streets away from the office.

M: It’s fine. I had a big breakfast and feel like a bit of walk.

2. 【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

What was George doing last night?

A. Having a meeting. B. Flying home. C. Working on a project.

【答案】C

【解析】

【原文】W: Hello, George. You look tired. Didn’t sleep well last night?

M: No, not at all. I had to work flat out to meet the project deadline. Now I’m really feeling a bit rundown.

3. 【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

Why does the man suggest going to the park?

A. It’s big. B. It’s quiet. C. It’s new.

【答案】B

【解析】

【原文】W: John, can’t we go someplace and talk? It’s so noisy in here.

M: Well, there’s a small park across the street. It’s usually not crowded at this time of day.

4. 【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

How does the woman sound?

A. Annoyed. B. Pleased. C. Puzzled.

【答案】A

【解析】

【原文】W: We’ve got to do something about the neighbor’s dog.

M: Why? Has he been into your flower garden again?

W: The flower garden, the garbage can and yesterday he started digging holes in the yard.

5. 【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

Where is the man’s table?

A. Near the door. B. By the window. C. In the corner.

【答案】C

【解析】

【原文】M: Hello, we have a reservation in the name of Mr. Jones. Is there any table by the window?

W: Sorry, we’ve got this corner table for you. It’s quiet here, not close to the door.

第二節(共15小題;每小題1.5分,滿分22.5分)

聽下面5段對話或獨白。每段對話或獨白后有幾個小題,從題中所給的A、B、C三個選項中選出最佳選項。聽每段對話或獨白前,你將有時間閱讀各個小題,每小題5秒鐘;聽完后,各小題將給出5秒鐘的作答時間。每段對話或獨白讀兩遍。

聽下面一段較長對話,回答以下小題。【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

 

6. What are the speakers going to do tonight?

A. Eat out. B. Go shopping. C. Do sports.

7. What is the probable relationship between the speakers?

A. Boss and secretary. B. Hostess and guest. C. Husband and wife.

【答案】6. A    7. C

【解析】

【原文】W: Dave, don’t forget we are invited out to dinner tonight.

M: Oh, yeah. I almost forgot. What time?

W: 7:30. We should leave the house by 6:30. You know how bad the traffic is that time of night?

M: It’s informal, isn’t it?

W: Yeah. You can wear your new sports jacket. The one I got you as an anniversary gift.

M: OK, well, I’ve got to go. I’ll try to get home a little earlier today.

W: Good.

聽下面一段較長對話,回答以下小題。【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

 

8. Why does the woman think July is the best time to move?

A. Their business is slow.

B. The weather is favorable.

C. It's easy to hire people.

9. How will they handle the moving?

A. Finish it all at once.

B. Have the sales section go first.

C. Do one department at a time.

【答案】8. A    9. C

【解析】

【原文】M: We need to decide exactly when we’re going to move. Any suggestions?

W: I think July would be the best time. Our sales are always down that month. We could move all the office equipment at a weekend, do everything at once.

M: I think a weekend is too short. Maybe we should do it department by department.

W: What do you mean?

M: Well2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版) each week, a different department would move. That way, there would always be people here to handle customer inquiries, phone calls, and so on.

W: Emm, that’s a good idea.

聽下面一段較長對話,回答以下小題。【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

 

10. What did Peter learn from his grandfather?

A. How to appreciate art works.

B. How to deal with artists.

C. How to run a museum.

11. What did Peter do in Chicago?

A. He studied at a college. B. He served in the army. C. He worked in a gallery.

12. Whose works did Peter like best?

A. Rembrandt’s. B. Botticelli’s. C. Rubens’.

【答案】102022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版) A    11. A    12. C

【解析】

【原文】W: So Mr. Peter Sels, I’d be curious to know what were the early connections in your life that let you into the art field?

M: My grandfather was an art dealer in Munich. They had a great museum in Munich. He took me to the museum, and I responded very strongly to what I saw on the walls there. I learned about art from him, I learned about looking at art from him. I think that’s what really got me started. Then many years later, after I got out of the army, I went to study art history at the University of Chicago.

W: Tell us more about your experiences of looking at art with your grandfather.

M: Well, we looked at the famous paintings by the great artists like Rembrandt, Botticelli, and Albert Durer. Ruben’s paintings were my favorites. Yes, I remember these things. This was when I was between 10 and 15. When I was 14, I was so anxious to see more art that a friend of mine and I bicycled across the Alps to see Venice. That was a big adventure.

聽下面一段較長對話,回答以下小題。【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

 

13. Where does the conversation take place?

A. At a library. B. In a law firm. C. On a train.

14. By what time did John plan to finish his term paper?

A. March. B. August. C. October.

15. Why did John quit his part-time job?

A. He had to catch up with his study.

B. He was offered a better one.

C. He got tired of it.

16. What is Susan’s attitude to John’s problem?

A. Carefree. B. Understanding. C. Forgiving.

【答案】13. C    14. B    15. A    16. B

【解析】

【原文】W: Hi, John. Haven’t seen you for ages.

M: Hi, Susan. Fancy meeting you here on the train.

W: How is your college life?

M: What can I say? I’ve survived.

W: What happened?

M: Well, early last March, I started doing a part time job in a law firm. A few weeks before I had started writing my term paper. I thought I could finish it by August.

W: That was a pretty good idea, trying to have some work experience.

M: For the first 3 weeks, you know, I tried. I got up early and worked for an hour on my paper before going to work. But work was so fun. I met tons of new people, and soon I couldn’t find even a minute for my paper. So I had to quit my part-time job and finally finished my paper in October.

W: Well, it’s never too late to mend. It’s kind of hard to find a balance between what you have to do and what you want to do.

M: Yeah, it’s really important for me to balance study and work. And I think I should learn to exercise some self-control.

聽下面一段獨白,回答以下小題。【此處可播放相關音頻,請去附件查看】

 

17. What did the speaker do before the year 2012?

A. A fitness coach. B. A chess player. C. A marathon runner.

18. Why was the 2016 Olympics important for the speaker?

A. He was motivated by Bolt. B. He broke a world record. C. He won fifth place.

19. Which is the hardest for the speaker?

A. Getting over an injury. B. Doing strength training. C. Representing Botswana.

20. What is the speaker mainly talking about?

A. His plan to go for the gold.

B. His experience on the track.

C. His love for his home country.

【答案】17. B    18. C    19. A    20. B

【解析】

【原文】M: Being an athlete is very fun, painful, and exciting. Every time I come to the track, I feel like I’m out of this place. This is Botswana National Stadium. This is where I train. When I saw Usain Bolt running in 2012 London Olympics, I was amazed. Just watching him run, got me motivated. I quit being a chess player and started to run. I went to the 2016 Olympics and went to the finals at the age of 18. And wow, I finished fifth. It was a dream come true to me, but I still wanted more. The training is super hard. But the hardest part for me is that I got an injury, an injury which may take me out for years. For a period of time, as a young athlete, I didn’t know what to do. I lost focus. But now, I’m back on the track. I really want to be there at the Olympics and do what I did before. Do much, much greater. I don’t care about the gold, I don’t care about the silver. I want to do my best, you know, take everything and show it to the world.

第二部分 閱讀理解(共兩節,滿分40分)

第一節(共15小題:每小題2分,滿分30分)

閱讀下列短文,從每題所給的A、B、CD四個選項中,選出最佳選項。

A

Theatres and Entertainment

St David’s Hall

St David’s Hall is the award winning National Concert Hall of Wales standing at the very heart of Cardiff’s entertainment centre. With an impressive 2,000-seat concert hall, St David’s Hall is home to the annual Welsh Proms Cardiff. It presents live entertainment, including pop, rock, folk, jazz, musicals, dance, world music, films and classical music.

The Hayes, Cardiff CF10 1AH

www.stdavidshallcardiff.co.uk

The Glee Club

Every weekend this is “Wales” premier comedy club where having a great time is the order for both audiences and comedy stars alike. It is hard to name a comedy star who hasn’t been on the stage here. If you are looking for the best comedies on tour and brilliant live music, you should start here.

Mermaid Quay, Cardiff Bay, Cardiff CF10 5BZ

www.glee.co.uk/cardiff

Sherman Cymru

Sherman Cymru’s theatre in the Cathays area of Cardiff reopened in February 2012. This special building is a place in which theatre is made and where children, artists, writers and anyone else have the opportunity (機會) to do creative things. Sherman Cymru is excited to present a packed programme of the very best theatre, dance, family shows and music from Wales and the rest of the world.

Senghennydd Road, Cardiff CF24 4YE

www.shermancymru.co.uk

New Theatre

The New Theatre has been the home of quality drama, musicals, dance and children’s shows for more than 100 years. Presenting the best of the West End along with the pick of the UK’s touring shows, the New Theatre is Cardiff’s oldest surviving traditional theatre. Be sure to pay a visit as part of your stay in the city.

Park Place, Cardiff CF10 3LN

www.newtheatrecardiff.co.uk

21. Where is the Welsh Proms Cardiff hosted?

A. At the New Theatre. B. At the Glee Club.

C. At Sherman Cymru. D. At St David’s Hall.

22. What can people do at the Glee Club?

A. Watch musicals. B. Enjoy comedies.

C. See family shows. D. Do creative things.

23. Which website can you visit to learn about Cardiff’s oldest surviving theatre?

A. www.newtheatrecardiff.co.uk B. www.shermancymru.co.uk

C. www.glee.co.uk/cardiff D. www.stdavidshallcardiff.co.uk

【答案】21. D    22. B    23. A

【解析】

【分析】本文是一篇應用文。文章主要介紹了Cardiff當地的一些劇院和娛樂場所。

21題詳解】

細節理解題。根據文章St David’s Hall”部分中的“St David’s Hall is home to the annual Welsh Proms Cardiff (St David’s HallCardiff一年一度的Welsh Proms的舉辦地)”可知,CardiffWelsh Proms活動在St David’s Hall舉辦。故選D。

22題詳解】

細節理解題。根據文章The Glee Club”部分中的“If you are looking for the best comedies on tour and brilliant live music, you should start here (如果你正在尋找巡演中最好的喜劇和精彩的現場音樂,你應該從這里開始)”可知,人們可以在The Glee Club享受喜劇。故選B。

23題詳解】

細節理解題。根據文章New Theatre”部分中的“The New Theatre has been the home of quality drama, musicians, dance and children’s shows for more than 100 years (100多年來,New Theatre一直是優質戲劇、音樂家、舞蹈和兒童節目的發源地)”以及其下面的網站“www.newtheatrecardiff.co.uk”可知,可以在www.newtheatrecardiff.co.uk網站找到Cardiff存在最久的劇院。故選A。

【點睛】

 

B

Goffin’s cockatoos, a kind of small parrot native to Australasia, have been shown to have similar shape-recognition abilities to a human two-year-old. Though not known to use tools in the wild, the birds have proved skilful at tool use while kept in the cage. In a recent experiment, cockatoos were presented with a box with a nut inside it. The clear front of the box had a “keyhole” in a geometric shape, and the birds were given five differently shaped “keys” to choose from. Inserting the correct “key” would let out the nut.

In humans, babies can put a round shape in a round hole from around one year of age, but it will be another year before they are able to do the same with less symmetrical (對稱的) shapes. This ability to recognize that a shape will need to be turned in a specific direction before it will fit is called an “allocentric frame of reference”. In the experiment, Goffin’s cockatoos were able to select the right tool for the job, in most cases, by visual recognition alone. Where trial-and-error was used, the cockatoos did better than monkeys in similar tests. This indicates that Goffin’s cockatoos do indeed possess an allocentric frame of reference when moving objects in space, similar to two-year-old babies.

The next step, according to the researchers, is to try and work out whether the cockatoos rely entirely on visual clues (線索), or also use a sense of touch in making their shape selections.

24. How did the cockatoos get the nut from the box in the experiment?

A. By following instructions. B. By using a tool.

C. By turning the box around. D. By removing the lid.

25. Which task can human one-year-olds most likely complete according to the text?

A. Using a key to unlock a door. B. Telling parrots from other birds.

C. Putting a ball into a round hole. D. Grouping toys of different shapes.

26. What does the follow-up test aim to find out about the cockatoos?

A. How far they are able to see. B. How they track moving objects.

C. Whether they are smarter than monkeys. D. Whether they use a sense of touch in the test.

27. Which can be a suitable title for the text?

A. Cockatoos: Quick Error Checkers B. Cockatoos: Independent Learners

C. Cockatoos: Clever Signal-Readers D. Cockatoos: Skilful Shape-Sorters

【答案】24. B    25. C    26. D    27. D

【解析】

【導語】本文是一篇說明文。文章主要介紹了一種會識別形狀的鳳頭鸚鵡。

24題詳解】

細節理解題。根據文章第一段Though not known to use tools in the wild, the birds have proved skilful at tool use while kept in the cage. (雖然人們不知道這些鳥在野外會使用工具,但事實證明,它們在關在籠子里時就能熟練地使用工具)”以及“the birds were given five differently shaped “keys” to choose from. Inserting, the correct “keys” would let out the nut. (研究人員給了這些鳥5把形狀各異的“鑰匙”供它們選擇。插入,正確的“鑰匙”會讓堅果出來)”可知,在實驗中,鳳頭鸚鵡是通過使用工具從盒子里取出堅果的。故選B。

25題詳解】

細節理解題。根據文章第二段In humans, babies can put a round shape in a round hole from around one year of age (在人類身上,嬰兒從一歲左右就可以把一個圓形的物品放進一個圓形的洞里)”結合選項,可知,一歲兒童最有可能完成“將一個球放進一個圓形的洞里”的任務。故選C。

26題詳解】

推理判斷題。通過文章最后一段The next step, according to the researchers, is to try and work out whether the cockatoos rely entirely on visual clues, or also use a sense of touch in making their shape selections. (根據研究人員的說法,下一步是嘗試弄清楚鳳頭鸚鵡是完全依靠視覺線索,還是也使用觸覺來選擇它們的形狀)”可推知,后續測試的目的是了解鳳頭鸚鵡在測試中是否使用觸覺。故選D。

27題詳解】

主旨大意題。通讀全文,再結合文章第一段Coffin’s cockatoos, a kind of small parrot native to Australasia, have been shown to have similar shape-recognition abilities to a human two-year-old. (科芬的鳳頭鸚鵡是一種原產于大洋洲的小鸚鵡,它的形狀識別能力與兩歲的人類相似)”可推知,本文主要介紹了會識別形狀的鳳頭鸚鵡。DCockatoos: Skilful Shape-Sorters (鳳頭鸚鵡:識別形狀的熟練工)”符合文意,最適合作為本文標題。故選D。

【點睛】

 

C

As Ginni Bazlinton reached Antarctica, she found herself greeted by a group of little Gentoo penguins (企鵝) longing to say hello. These gentle, lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget.

Ever since her childhood, Ginni, now 71, has had a deep love for travel. Throughout her career (職業) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest, she decided it was time to take the plunge.

After taking a degree at Chichester University in Related Arts, Ginni began to travel the world, eventually getting work teaching English in Japan and Chile. And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tierra del Fuego, the southernmost tip of the South American mainland. “I just decided I wanted to go,” she says. “I had no idea about what I’d find there and I wasn’t nervous, I just wanted to do it. And I wanted to do it alone as I always prefer it that way.”

In March 2008, Ginni boarded a ship with 48 passengers she’d never met before, to begin the journey towards Antarctica. “From seeing the wildlife to witnessing sunrises, the whole experience was amazing. Antarctica left an impression on me that no other place has,” Ginni says. “I remember the first time I saw a humpback whale; it just rose out of the water like some prehistoric creature and I thought it was smiling at us. You could still hear the operatic sounds it was making underwater.”

The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni.

28. Which of the following best explains “take the plunge” underlined in paragraph 2?

A. Try challenging things. B. Take a degree.

C. Bring back lost memories. D. Stick to a promise.

29. What made Ginni decide on the trip to Antarctica?

A. Lovely penguins. B. Beautiful scenery.

C. A discount fare. D. A friend’s invitation.

30. What does Ginni think about Antarctica after the journey?

A. It could be a home for her. B. It should be easily accessible.

C. It should be well preserved. D. It needs to be fully introduced.

31. What is the text mainly about?

A. A childhood dream. B. An unforgettable experience.

C. Sailing around the world. D. Meeting animals in Antarctica.

【答案】28. A    29. C    30. C    31. B

【解析】

【導語】本文是一篇說明文。文章主要介紹了71歲的Ginni Balinton從小就對旅行有著深深的熱愛,渴望探險,不再跳舞和孩子們成家立業之后,她開始周游世界,并在2008年開始了前往南極洲的旅程。

28題詳解】

詞句猜測題。根據第二段劃線詞前文Throughout her career(職業) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. (在她的職業舞蹈演員生涯中,她曾在英國巡演,但一直渴望進一步探索)”和“When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest (當她不再跳舞,她的兒子們最終獨立生活)”可知,Ginni在退休和兒子們成家立業之后,她決定嘗試有挑戰性的事情。由此推知,劃線詞組take the plungetry challenging things“嘗試有挑戰性的事情”意思接近。故選A。

29題詳解】

細節理解題。根據第三段中的And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tiera del Fuego. (正是在智利,她發現自己可以在最后一刻買到從火地島附近島嶼前往南極洲的廉價船票)”可知,是折扣的票價讓Ginni決定去南極洲旅行的。故選C。

30題詳解】

細節理解題。根據最后一段The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni. (意識到這是一塊寶貴的土地,應該受到人類的尊重,這是Ginni最深刻的感受之一)”可知,旅行結束后,Ginni認為南極洲應該得到很好的保護。故選C。

31題詳解】

主旨大意題。通讀全文可知,文章主要講述了Ginni Balinton去南極旅行的經歷,再根據第一段These gentle lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget. (這些溫柔可愛的看門人歡迎了她,并開始了一次Ginni永遠不會忘記的旅行)”和倒數第二段Ginni Balinton對南極之旅的評價可知,文章主要介紹了Ginni Balinton去南極洲之旅讓她非常難忘。由此可知,An unforgettable experience. (一次難忘的經歷)能夠概括文章主旨。故選B。

【點睛】

 

D

Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. Then, one after another, Sydney discovered lots of things that were just sort of there — broad parks, superb beaches, and a culturally diverse population. But it is the harbor that makes the city.

Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a living. I spent the whole morning shuttling back and forth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate ways — he for a lunch break, I to explore the city.

“I’ll miss these old boats,” he said as we parted.

“How do you mean?” I asked.

“Oh, they’re replacing them with catamarans. Catamarans are faster, but they’re not so elegant, and they’re not fun to pilot. But that’s progress, I guess.”

Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口號), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the city’s official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “We can’t seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. It’s a conflict that we aren’t getting any better at resolving (解決).”

On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to Australia, brought 2000 years of their culture, the Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. We’ve got a foundation built on ancient cultures but with a drive and dynamism of a young country. It’s a pretty hard combination to beat.”

He is right, but I can’t help wishing they would keep those old ferries.

32. What is the first paragraph mainly about?

A. Sydney’s striking architecture. B. The cultural diversity of Sydney.

C. The key to Sydney’s development. D. Sydney’s tourist attractions in the 1960s.

33. What can we learn about Andrew Reynolds?

A. He goes to work by boat. B. He looks forward to a new life.

C. He pilots catamarans well. D. He is attached to the old ferries.

34. What does Shirley Fitzgerald think of Sydney?

A. It is losing its traditions. B. It should speed up its progress.

C. It should expand its population. D. It is becoming more international.

35. Which statement will the author probably agree with?

A. A city can be young and old at the same time.

B. A city built on ancient cultures is more dynamic.

C. Modernity is usually achieved at the cost of elegance.

D. Compromise should be made between the local and the foreign.

【答案】32. C    33. D    34. A    35. A

【解析】

【導語】本文是一篇夾敘夾議文。文章通過作者和悉尼人士的交流介紹了悉尼發展中面臨的問題。

32題詳解】

主旨大意題。根據第一段Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. (20世紀60年代初,澳大利亞悉尼發生了一件大事。這座城市發現了它2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)港口) ”以及“But it is the harbor that makes the city. (但是是港口造就了城市)”可知,本段主要介紹了悉尼發展的關鍵是港口。故選C項。

33題詳解】

細節理解題。根據第二段Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilot Sydney ferryboats for a living. (30歲出頭的Andrew Reynolds是個快樂的小伙子,他在悉尼擔任渡輪領航員為生)”、第三段“I’ll miss these old boats. (我會想念這些舊船的)”以及第五段“Catamarans are faster, but they’re not so elegant, and they’re not fun to pilot. (雙體船更快,但它們不那么優雅,駕駛起來也不有趣)”可知,渡輪領航員Andrew Reynolds喜歡老式渡船。故選D項。

34題詳解】

推理判斷題。根據倒數第三段Shirley Fitzgerald, the city’s official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. (悉尼的官方歷史學家Shirley Fitzgerald告訴我,在20世紀70年代奔向現代化的過程中,悉尼把很多它的過去都拋在了一邊,包括許多最漂亮的建筑)”可推知,Shirley Fitzgerald認為悉尼匆忙奔向現代化,正在失去它的傳統。故選A項。

2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)35題詳解】

推理判斷題。根據倒數第二段On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. (另一方面,同時既年輕又古老也有它的魅力。當我遇到一位深思熟慮的年輕商人Anthony時,我考慮到了這一點)”以及最后一段“He is right (他說得沒錯)”可推知,作者贊同Anthony的觀點,認為一座城市可以同時既年輕又古老。故選A項。

第二節 (5小題;每小題2,滿分10)

根據短文內容,從短文后的選項中選出能填入空白處的最佳選項。選項中有兩項為多余選項。

Important Things to Know When Dining Out

Cultural dining etiquette (禮節) might surprise you with some of its important rules. ___36___. Knowing some tips will help ensure that you have an enjoyable meal with friends or family — no matter where you are in the world.

Chopstick Rules

The way you handle chopsticks is important to avoid annoying your companions. When you put them down between bites, always put them down together so they are parallel with the edge of the table in front of you. ___37___.

Hands or Utensils (餐具)

In India and the Middle East, it’s considered very rude to eat with your left hand. People in France expect you to eat with a utensil in each hand. ___38___, instead preferring to use their hands. In Chile, you may never touch any food with your fingers. People in Thailand generally use their forks only to push food onto their spoons.

Making Requests

 ___39___. In Portugal, this would be a serious mistake, because it shows the chef that you don’t like their seasoning skills. Similarly, in Italy, never ask for extra cheese to add to your food.

Some of these cultural dining etiquette rules may seem random and strange, but they are important in various countries. ___40___, the more comfortable you’ll begin to feel with its foreign cultural practices.

A. The more friends you make in your lifetime

B. The more time you spend in any given country

C. Mexicans consider it inappropriate to eat with utensils

D. Don’t get caught making an embarrassing mistake at a restaurant

E. It’s a good sign for the chef if you make a mess around your plate

F. Never stick them upright in your food or cross them as you use them

G. It may seem like a simple request to ask for salt and pepper at a meal

【答案】36. D    37. F    38. C    39. G    40. B

【解析】

【導語】本文是一篇說明文。文章主要介紹了一些外出就餐時要知道的一些重要事情。

36題詳解】

根據文章標題Important Things to Know When Dining Out (外出就餐時要知道的重要事情)”可知,本文主要介紹的是外出就餐時應該知道的重要事情。由此可知,DDon’t get caught making an embarrassing mistake at a restaurant (不要在餐館犯尷尬的錯誤)”符合語境,其中“at a restaurant”對應標題中的“When Dining Out”,同時引起下文“Knowing some tips will help ensure that you have an enjoyable meal with friends or family — no matter where you are in the world. (知道一些技巧將有助于確保你和朋友或家人一起享受一頓愉快的晚餐——無論你在世界的哪個地方)”。故選D。

37題詳解】

根據本段小標題Chopstick Rules”可知,本段主要講述的是使用筷子的規則。根據上文“When you put them down between bites, always put them down together so they are parallel with the edge of the table in front of you. (當你在吃的間隙把它們放下來的時候,一定要把它們放在一起,這樣它們就和你面前的桌子邊緣平行了)”可知,此處講述了正確使用筷子的方式。由此可知,FNever stick them upright in your food or cross them as you use them (不要把它們筆直地插在你的食物中,也不要在使用它們時交叉放置)”講述的也是使用筷子時的注意事項,符合此處語境,其中“them”指的是上文的“chopsticks”。故選F。

38題詳解】

根據本段小標題Hands or Utensils (餐具)”可知,本段主要講述的是手和餐具的問題。根據上文“In India and the Middle East, it’s considered very rude to eat with your left hand. People in France expect you to eat with a utensil in each hand. (在印度和中東,用左手吃飯被認為是非常不禮貌的。法國人希望你每只手拿一個餐具吃飯)”及下文“instead preferring to use their hands (相反更愿意使用他們的雙手)”可知,此處在講述不同國家就餐時習慣使用哪只手的問題。由此可知,CMexicans consider it inappropriate to eat with utensils (墨西哥人認為用餐具吃飯是不合適的)”符合語境,與下文形成轉折關系。故選C。

39題詳解】

根據本段小標題Making Requests”可知,本段主要講述的是用餐時提請求的問題。根據下文“In Portugal, this would be a serious mistake, because it shows the chef that you don’t like their seasoning skills. Similarly, in Italy, never ask for extra cheese to add to your food. (在葡萄牙,這將是一個嚴重的錯誤,因為這向廚師表明你不喜歡他們的調味技巧。同樣,在意大利,永遠不要要求在食物中添加額外的奶酪)”可推知,在一些國家,用餐時提出要求是很無禮的。由此可知,GIt may seem like simple request to ask for salt and pepper at a meal (吃飯時要鹽和胡椒看似很簡單)”符合此處語境,其中“request”是關鍵詞,說明,在用餐時提出一些我們看來很平常的要求在某些國家是無禮的。故選G。

40題詳解】

根據下文the more comfortable you’ll begin to feel with its foreign cultural practices. (你就會對它的外國文化習俗感到越舒服)”可推知,此處指在一個國家待得越久,就會越習慣當地習俗,且此處是“the+比較級,the+比較級”結構,BThe more time you spend in any given country (你在某個國家待的時間越長)”符合文意,引出下文。故選B。

【點睛】

 

第三部分 語言知識運用(共兩節,滿分45)

第一節 (20小題;每小題1.5分,滿分30)

閱讀下面短文,從短文后各題所給的A、B、CD四個選項中,選出可以填入空白處的最佳選項。

You can tell a lot about a man by how he treats his dogs.

For many years, I enjoyed living with my dogs, Tilly and Chance. Their ___41___ was nearly enough to keep my loneliness at bay. Nearly. Last year, I started dating, but with ___42___. When I first dated Steve, I ___43___ he had a dog, Molly, and a cat, Flora. While I was ___44___ that he was an animal lover, I ___45___ that three dogs were perhaps too many, and my dogs might attack ___46___, the cat.

The next week we ___47___ our dogs together. It was a hot day. When we paused to catch our ___48___, Steve got down on one knee. Was he proposing (求婚)? I liked him too, but so ___49___? He poured water from a bottle into his hand and offered it to my dogs. ______50______, I began to fall for him.

We ______51______ to date, though neither of us brought up the future. And then in late November, Tilly had an operation on her ______52______. I took the dogs out four times a day, and I worried that Tilly ______53______ climbing the stairs could reopen the wound. Then Steve ______54______ his house. All worked ______55______. The three dogs formed a pack that, with coaching, ______56______ Flora’s space; Steve and I formed a good team ______57______ for Tilly. We made good housemates.

A year later, much to my ______58______, this man produced a little box with a ring and proposed to me. He did not kneel () down, nor did I ______59______ him to. That’s only for giving ______60______ to the dogs that brought us together.

41. A. ownership B. membership C. companionship D. leadership

42. A. reservations B. expectations C. confidence D. prejudice

43. A. feared B. doubted C. hoped D. learned

44. A. unsatisfied B. amused C. terrified D. thrilled

45. A. predicted B. worried C. regretted D. insisted

46. A. Flora B. Chance C. Molly D. Tilly

47. A. tied B. walked C. bathed D. fed

48. A. breath B. balance C. attention D. imagination

49. A. calm B. sure C. soon D. real

50. A. By the way B. In that case C. By all means D. In that moment

51. A. continued B. decided C. intended D. pretended

52. A. eye B. tail C. ear D. leg

53. A. secretly B. constantly C. eventually D. unwillingly

54. A. left B. sold C. suggested D. searched

55. A. late B. hard C. fine D. free

56. A. emptied B. respected C. occupied D. discovered

57. A. looking B. caring C. waiting D. calling

58. A. delight B. credit C. interest D. disadvantage

59. A. beg B. trust C. need D. aid

60. A. toys B. awards C. food D. water

【答案】41. C    42. A    43. D    44. D    45. B    46. A    47. B    48. A    49. C    50. D    51. A    52. D    53. B    54. C    55. C    56. B    57. B    58. A    59. C    60. D

【解析】

【導語】這是一篇記敘文。文章講述了,作者認為你可以從一個男人對待他的狗的方式來了解他很多,作者多年和兩只愛犬生活在一起,去年開始和擁有貓狗的史蒂夫約會,但有所保留,因為一次遛狗時史蒂夫把水給自己的愛犬喝,作者漸漸對史蒂夫產生好感,在之后的接觸中,史蒂夫和作者一起照顧作者的愛犬,一年后史蒂夫向作者求婚。

41題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:它們的陪伴幾乎足以讓我遠離孤獨。A. ownership所有權;B. membership會員;C. companionship陪伴;D. leadership領導。由上文的For many years, I enjoyed living with my dogs, Tilly and Chance. (多年來,我喜歡和我的狗TillyChance生活在一起)”可知,作者多年和狗狗生活在一起,可得出狗狗陪伴著作者,讓作者遠離孤獨。故選C項。

42題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:去年,我開始約會,但有所保留。A. reservations保留;B. expectations期望;C. confidence信心;D. prejudice偏見。由下文的He poured water from a bottle into his hand and offered it to my dogs. (他把瓶子里的水倒在手里,遞給我的狗)”和“I began to fall for him (我開始愛上他)”可知,作者是在第二周和史蒂夫一起遛狗時,因為史蒂夫把水給自己的愛犬喝,作者才對史蒂夫產生好感,可得出剛開始約會時,因為不熟悉史蒂夫的品行,作者還是有所保留的。故選A項。

43題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:當我第一次和史蒂夫約會時,我得知他有一條名叫Molly的狗和一只名叫Flora的貓。A. feared恐懼;B. doubted懷疑;C. hoped希望;D. learned得知。由上文的When I first dated Steve (當我第一次和史蒂夫約會時)”和常識可知,第一次約會會得知對方相關情況,作者從而得知史蒂夫有一只狗和一只貓。故選D項。

44題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:雖然我很高興他是一個動物愛好者,但我擔心三條狗可能太多了,我2022年高考全國甲卷英語高考真題解析-全國高考真題解析(參考版)狗可能會攻擊貓Flora。A. unsatisfied不滿意的;B. amused愉快的;C. terrified害怕的;D. thrilled非常開心的。由下文的he was an animal lover (他是一個動物愛好者)”可知,得知史蒂夫是一個動物愛好者,多年和兩只愛犬生活在一起的作者應該是感到愉快高興。故選D項。

45題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:雖然我很高興他是一個動物愛好者,但我擔心三條狗可能太多了,我的狗可能會攻擊貓Flora。A. predicted預測;B. worried擔心;C. regretted后悔;D. insisted堅持。由下文的three dogs were perhaps too many, and my dogs might attack     6    the cat (三條狗可能太多了,我的狗可能會攻擊貓)”可知,作者認為三條狗可能太多了,且自己的狗可能會攻擊史蒂夫的貓,針對這種情況,作者是擔憂的。故選B項。

46題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:雖然我很高興他是一個動物愛好者,但我擔心三條狗可能太多了,我的狗可能會攻擊貓Flora。A. Flora弗洛拉;B. Chance機會;C. Molly莫莉;D. Tilly蒂莉。選項指的是文中動物名詞。由上文的he had a dog, Molly, and a car, Flora (他有一條名叫Molly的狗和一只名叫Flora的貓)”可知,此處指作者擔心自己的狗可能會攻擊史蒂夫的貓Flora。故選A項。

47題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:第二周,我們一起遛狗。A. tied系;B. walked牽著(動物)走;C. bathed沐??;D. fed喂養。由本處的  7  our dogs together (一起……我們的狗)”以及下文“When we paused”可知,作者和史蒂夫在一起遛狗。故選B項。

48題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:當我們停下來休息時,史蒂夫單膝跪下。A. breath呼吸;B. balance平衡;C. attention注意力;D. imagination想象。由上文的It was a hot day. When we paused (那是一個炎熱的日子。當我們停下)”可知,那天很熱,遛狗的二人停下來休息一下,catch one’s breath (休息一下、歇一口氣)。 故選A項。

49題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:我也喜歡他,但這么快?A. calm冷靜的;B. sure確定的;C. soon很快的;D real真正的。由上文的The next week (第二周)”和“Was he proposing (求婚)? (他在求婚嗎)”可知,二人才認識兩周,作者以為史蒂夫要向自己求婚,認為進展太快了。故選C項。

50題詳解】

考查介詞短語辨析。句意:就在那一刻,我開始愛上他。A. By the way順便說一句;B. In that case那樣的話;C. By all means務必;D. In that moment那一刻。由上文的He poured water from a bottle into his hand and offered it to my dogs. (他把瓶子里的水倒在手里,遞給我的狗)”和下文的“I began to fall for him (我開始愛上他)”可知,就在史蒂夫把水給作者愛犬喝的那一刻,還有所保留的作者卸下心防,對史蒂夫產生好感。故選D項。

51題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:我們繼續約會,雖然我們都沒有提到未來。A. continued繼續;B. decided決定;C. intended打算;D. pretended假裝。由上文的I began to fall for him (我開始愛上他)”可知,作者對史蒂夫產生好感,可得出二人會繼續約會。故選A項。

52題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:11月下旬,Tilly的腿做了一次手術。A. eye眼睛;B. tail尾巴;C. ear耳朵;D. leg腿。由下文的I worried that Tilly   13   climbing the stairs could reopen the wound (我擔心Tilly爬樓梯會使傷口重新裂開)”可知,作者擔心爬樓會影響Tilly的傷口,可得出Tilly的腿做了手術。故選D項。

53題詳解】

考查副詞詞義辨析。句意:我一天帶狗出去四次,我擔心Tilly不斷地爬樓梯會使傷口重新裂開。A. secretly秘密地;B. constantly不斷地;C. eventually最終;D. unwillingly不情愿地。由上文的I took the dogs out four times a day (我一天帶狗出去四次)”可知,作者一天帶狗出去四次,可得出狗狗(包括Tilly)要不斷地爬樓梯。故選B項。

54題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:然后史蒂夫離開了他的房子。A. left離開;B. sold賣;C. suggested建議,推薦;D. searched搜尋。由下文的We made good housemates. (我們是很好的室友)”可知,二人成為室友??梢酝茢喑鰜?,因為害怕作者的狗爬樓梯不方便,所以建議作者搬過去一起住。故選C項。

55題詳解】

考查形容詞詞義辨析。句意:一切都很好。A. late晚的;B. hard困難的;C. fine好的;D. free自由的。由下文的The three dogs formed a pack (這三條狗組成了一個團隊)”和“Steve and I formed a good team (史蒂夫和我組成了一個好團隊)”“We made good housemates. (我們是很好的室友)”可知,狗狗相處友好,作者和史蒂夫相處也友好,可得出一切都好。故選C項。

56題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:這三條狗組成了一個團隊,在訓練下,尊重Flora的空間;史蒂夫和我組成了一個照顧Tilly的好團隊。A. emptied清空;B. respected尊重;C. occupied占據;D. discovered發現。由上文的my dogs might attack   6   , the cat (我的狗可能會攻擊貓)”和“The three dogs formed a pack that, with coaching (這三條狗組成了一個團隊,在訓練下)”可知,起初作者擔心自己的狗會攻擊史蒂夫的貓Flora,但作者的狗和史蒂夫的狗相處友好,可得出在訓練下,狗不會去攻擊貓,結合動物的領地意識可知,此處指狗尊重貓的空間。故選B項。

57題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:這三條狗組成了一個團隊,在訓練下,尊重Flora的空間;史蒂夫和我組成了一個照顧Tilly的好團隊。A. looking看;B. caring照顧;C. waiting等待;D. calling打電話。由上文的Tilly had an operation (Tilly做了一次手術)”可知,作者的狗Tilly做過手術,史蒂夫和作者一起居住后,和作者一起照顧術后康復的Tilly。故選B項。

58題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:一年后,令我非常高興的是,這個男人拿出一個帶戒指的小盒子向我求婚。A. delight高興;B. credit信用;C. interest興趣;D. disadvantage缺點。由下文的this man produced a little box with a ring and proposed to me (這個男人拿出一個帶戒指的小盒子向我求婚)”可知,史蒂夫向作者求婚,作者應該是感到高興。故選A項。

59題詳解】

考查動詞詞義辨析。句意:他沒有跪下,我也不需要他跪下。A. beg乞求;B. trust信任;C. need需要;D. aid幫助。由上文的He did not kneel () down (他沒有跪下)”和常識可知,一般求婚是要下跪的,但史蒂夫沒有下跪,作者對此并不在意,因為作者不需要他下跪。故選C項。

60題詳解】

考查名詞詞義辨析。句意:正是給愛犬喝水的舉動把我們帶到一起。A. toys玩具;B. awards獎勵;C. food食物;D. water水。由上文的He poured water from a bottle into his hand and offered it to my dogs.   10   , I began to fall for him. (他把瓶子里的水倒在手里,遞給我的狗。我開始愛上他)”可知,就在史蒂夫把水給作者愛犬喝的那一刻,還有所保留的作者卸下心防,對史蒂夫產生好感,所以是“給愛犬喝水”的舉動讓二人走到了一起。故選D項。

【點睛】

 

第二節 ( 10小題:每小題1.5, 滿分15 )

閱讀下面短文, 在空白處填入1個適當的單詞或括號內單詞的正確形式.

A visually-challenged man from Beijing recently hiked (徒步) 40 days to Xi’an, as a first step ___61___ (journey) the Belt and Road route (路線) by foot.

On the 1,100. Kilometer journey, the man Cao Shengkang, ___62___ lost his eyesight at the age of eight in a car accident, crossed 40 cities and counties in three province. Inspired by the Belt and Road Forum for International Cooperation ___63___ (hold) in Beijing, Cao decided to cover the route by hiking as a tribute (致敬) to the ancient Silk Road. ___64___ friend of his, Wu Fan, volunteered to be his companion during the trip.

Cao and Wu also collected garbage along the road, in order to promote environmental ___65___ (protect). Cao believes this will make the hiking trip even more ___66___ (meaning). The two of them collected more than 1,000 plastic bottles along the 40-day journey.

In the last five years. Cao ___67___ (walk) through 34 countries in six continents, and in 2016, he reached the top of Kilimanjaro, Africa’s ___68___ (high) mountain.

Now, Cao has started the second part of his dream to walk along the Belt and Road route. He flew 4, 700 kilometers ___69___ Xi’an to Kashgar on Sept. 20, ____70____ (plan) to hike back to Xi’an in five months.

【答案】61. to journey    

62. who    63. held    

64. A    65. protection    

66. meaningful    

67. has walked    

68. highest    

69. from    70. planning

【解析】

【導語】本文是一篇記敘文。文章講述的是一個失明的北京男子曹盛康徒步旅行一帶一路的事情。

61題詳解】

考查非謂語動詞。句意:近日,一名來自北京的盲人徒步40天來到西安,作為“一帶一路”徒步旅行的第一步。分析句子結合句意可知,journey為動詞,表示“旅行”,step前面有序數詞,應用不定式,作后置定語。故填to journey。

62題詳解】

考查定語從句。句意:在1100公里的旅程中,8歲時因一次車禍失明的男子曹盛康穿過了三個省的40個城市和縣。分析句子結合句意可知,此處是非限定性定語從句,先行詞為Cao Shengkang,指人,在從句中作主語,應用關系代詞who引導。故填who。

63題詳解】

考查非謂語動詞。句意:受到在北京舉行的“一帶一路”國際合作高峰論壇的啟發,曹決定徒步穿越這條路線,以向古代絲綢之路致敬。分析句子可知,本句已有謂語動詞decided,所以hold應用非謂語動詞形式,holdcooperation之間為邏輯動賓關系,應用過去分詞,作后置定語,表被動。故填held。

64題詳解】

考查冠詞。句意:他的一位朋友吳凡在旅行中自愿成為他的同伴。根據句意可知,此處泛指“他的一個朋友”,應用不定冠詞,friend以輔音音素開頭,應用a,空處位于句首,首字母大寫。故填A。

65題詳解】

考查名詞。句意:曹和吳還沿路收集垃圾,以促進環境保護。根據句意和空前的形容詞environmental可知,此處應用名詞protection,作賓語,protection表示“保護”時,是不可數名詞。故填protection。

66題詳解】

考查形容詞。句意:曹認為這將使這次徒步旅行更加有意義。此處是make復合結構,應用形容詞meaningful,作賓語補足語。故填meaningful。

67題詳解】

考查動詞時態。句意:在過去的五年中,曹操穿越了六大洲的34個國家,2016年,他到達了乞力馬扎羅山頂,這是非洲最高的山峰。根據時間狀語in the last five years可知,此處應用現在完成時,主語Cao為第三人稱單數,助動詞用has。故填has walked。

68題詳解】

考查形容詞最高級。句意:在過去的五年中,曹穿越了六大洲的34個國家,2016年,他到達了乞力馬扎羅山頂,這是非洲最高的山峰。根據空前Africa’s可知,此處表示乞力馬扎羅山是非洲最高的山脈,應用形容詞最高級。故填highest。

69題詳解】

考查介詞。句意:920日,他從4700公里外的西安飛到了喀什,計劃在五個月內徒步回到西安。根據句意和Xi’an to Kashgar 可知,此處表示“從西安飛往喀什”,應用介詞from,固定搭配from…to…表示“從……到……”。故填from。

70題詳解】

考查非謂語動詞。句意:920日,他從4700公里外的西安飛到了喀什,計劃在五個月內徒步回到西安。分析句子可知,已有謂語動詞flew,所以動詞plan(計劃)應用非謂語動詞形式,plan與主語He之間為邏輯主謂關系,應用現在分詞,表主動。故填planning。

【點睛】

 

第四部分 寫作 (共兩節,滿分35)

第一節 短文改錯 (10小題;每小題1分,滿分10)

71. 假定英語課上老師要求同桌之間交換修改作文,請你修改你同桌寫的以下作文。文中共有10處語言錯誤,每句中最多有兩處。每處錯誤僅涉及一個單詞的增加、刪除或修改。

增加:在缺詞處加一個漏字符號(∧),并在其下面寫出該加的詞。

刪除:把多余的詞用斜線()劃掉。

修改:在錯的詞下劃一橫線,并在該詞下面寫出修改后的詞。

注意:1. 每處錯誤及其修改均僅限一詞; 

2. 只允許修改10處,多者(從第11處起)不計分。

My father often took me to his hospital when I was off my school. He showed me how his medical instruments was used. I felt so closely to him. However, after I went to high school, somehow I become distant from him. I was unwilling talk with him and often disobeyed his rule of not stay out with my friends too late. The disagreement was too sharp that neither he nor I knew what to settle it. One day, he talked with me or hoped to mend our relations. With the efforts made by all sides, we began to understand each other better.

【答案】1.去掉my

2.was→were

3.closely→close

4.become→became

5.talk前面加to

6.stay→staying

7.too→so

8.what→how

9.or→and

10.all→both

【解析】

【導語】本文是一篇記敘文,介紹了作者在成長過程中和父親之間關系的變化及處理分歧的過程。

【詳解】1.考查短語。句意:當我不上學時,我的爸爸經常帶我去他的醫院。off school為固定短語,表示“不在上學時”,school前面不加任何限定詞。故將my去掉。

2.考查主謂一致。句意:他向我展示他的醫療器械是如何使用的。主語instruments為復數形式,全文為一般過去時,be動詞用復數形式were。故將was改為were。

3.考查形容詞。句意:我對他感覺如此親近。felt為系動詞,后面用形容詞作表語,表示“親近的”,closely為副詞,此處用close。故將closely改為close。

4.考查動詞時態。句意:然而,在我上了高中之后,不知怎么的,我開始疏遠他。全文用一般過去時,動詞become應改為過去式became。故將become改為became。

5.考查短語。句意:我不愿意和他交談,經常違反他讓我不要在外面待到很晚的規定。be willing to do意思為:愿意做,為固定短語。故在talk前面加to。

6.考查非謂語動詞。句意同上。of為介詞,后面的動詞stay用動名詞形式staying作賓語。故將stay改為staying。

7.考查狀語從句。句意:這分歧如此尖銳,以至于他和我都不知道如何解決它。固定句型so…that…”譯為“如此……以至于……”引導結果狀語從句。故將too改為so。

8.考查副詞。句意同上。此處為“疑問副詞+不定式”結構來做動詞knew的賓語。結合句意,此處表達“如何解決它”,settle it為動賓關系,此處缺少方式狀語,用how。故將what改為how。

9.考查并列連詞。句意:一天,他和我交談,并且希望修補我們的關系。根據語境,talked with me”與“hoped to mend our relations”為順承、遞進關系,用and連接。故將or改為and。

10.考查限定詞。句意:在兩方的努力下,我們開始更好地理解對方。結合語境可知,此處表示作者和父親雙方,用both修飾sides,表示兩方,all用于三者及以上。故將all改為both。

【點睛】

 

第二節 書面表達(滿分25分)

72. 你校將以六月八日世界海洋日為主題,舉辦英語征文比賽,請你寫一篇短文投稿。

內容包括:

1. 海洋的重要性;

2. 保護海洋的倡議。

注意:1. 詞數100左右;

2. 短文的題目和首句已為你寫好。

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】When it comes to ocean, its pollution is becoming more and more serious. World Ocean Day, falling on June 8th, is aimed at raising awareness of ocean conservation.

Ocean plays a key role in our world. Not only does ocean offer us sufficient food, but also it maintains the balance of nature. Thus, it is imperative to protect ocean. First of all, what we can do is to place importance on our daily actions. For example, garbage can’t be thrown into ocean. What’s more, we can also hand out leaflets to call on more people to protect the ocean. The more people are involved, the better the ocean environment is.

All in all, it is high time that we devoted ourselves to protecting ocean. To protect ocean is to protect ourselves.

【解析】

【導語】本文是一篇應用文,就世界海洋日為主題向英文征文比賽投稿,闡述海洋的重要性并提出一些建議。

【詳解】1.詞匯積累

越來越:more and moreincreasingly

重視:place importance onattach importance to

重要的:keysignificant

此外:what’s morefurthermore

2.句式拓展

簡單句變復合句

原句:World Ocean Day, falling on June 8th, is aimed at raising awareness of ocean conservation.

拓展句:World Ocean Day, which falls on June 8th, is aimed at raising awareness of ocean conservation.

【點睛】[高分句型1]Not only does ocean offer us sufficient food, but also it maintains the balance of nature.(運用了部分倒裝結構)

[高分句型2]When it comes to ocean, its pollution becoming more and more serious.(使用了固定句型)

[高分句型3]First of all, what we can do is to place importance on our daily actions.(使用了主語從句)

 

 

已預覽100%,下載查看需要登錄哦~

展開全文
資料下載
年級科目:

登錄后下載

相關推薦
相關標簽
版權所有?西安文達職業高級中學,西安文達職業高級中學網編輯部維護,電子信箱: 750874453@qq.com
Copyright 2008-2022 www.unstoppablearabians.com. All rights reserved.
招生入口
精品熟人妻一区二区三区四区不_国产一级无码视频_91在线无码精品秘 蜜桃免费_国产精品免费久久久久软件